Állj ki a magyar természetért - Európában is!

A természet nem ismer politikai határokat, nem számít Európa melyik országában járunk, természeti értékekkel mindenhol találkozhatunk. Az Európai Unióban, már 23 éve e szerint a szemlélet szerint tekintenek a természetvédelemre, pontosan ezért jött létre a Natura 2000 hálózat, melynek szabályrendszerét Magyarország is átvette az Unióhoz való csatlakozással.

Mivel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy rövidtávú gazdasági érdekek miatt felülvizsgálja a Natura 2000 hálózat alappilléreit jelentő irányelveket, az eddig jól működő rendszer veszélybe kerülhet.

Arra kérünk, aláírásoddal állj ki a természetért Európában is, csatlakozz egy olyan kezdeményezéshez, melynek érdekében a kontinens összes természetvédelmi szervezete egyként fogott össze! Ne hagyd, hogy meggyengüljön a Natura 2000 hálózat!

A természetvédelem európai szintű megerősítésére egy kezdeményezés indult, melyet a Birdlife Europe, a European Environmental Bureau, a Friends of the Earth Europe, és a WWF koordinál, hazai szinten pedig a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország szervez.

De mi is pontosan a Natura 2000 hálózat?

Képzeljük el például egy pók hálóját. Kifogástalan, szabályos, a háló minden része ép. A pók gond nélkül jut el egyik végéből a másikba, táplálék is van bőven, hiszen a háló tökéletesen ellátja funkcióját. Ám jön valaki, és véletlenül vagy szándékosan megrongálja a hálót, lyukak keletkeznek rajta. Emiatt kevesebb zsákmány kerül a hálóba és a mozgás is nehézkesebbé válik a pók számára. Amíg az egyes pontok között nincs újra felépítve a biztonságot adó háló, az állat számára nem megfelelők az életfeltételek.

Hasonlóan működnek a természeti rendszerek. Hiába vannak nemzeti parkjaink és természetvédelmi területeink, ha azok között olyan távolságok húzódnak, melyek az élővilág számára áthidalhatatlan akadályt képeznek. Az élőhelyek feldarabolódnak, mely számos természetvédelmi problémát vet fel.

A Natura 2000 hálózat azért jött létre, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló területeket (hazánkban a nemzeti parkok, a tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek) összekapcsolja úgy, hogy az élővilág számára folyosóként funkcionáljanak.

Az Európai Unió szárazföldi területének csaknem egyötödét kitevő Natura 2000 hálózatba olyan területek kerültek be, melyek az egész kontinens számára fontos vagy ritka fajok otthonát jelentik, a területek pontos kijelölése a tagországokra volt bízva. A kijelölt Natura 2000 területek mintegy 1,95 millió hektárt tesznek ki hazánkban, mely az ország területének 21%-a.

Az irányelvek minden uniós tagországra nézve kötelező célkitűzéseket fogalmaznak meg, de a döntéshozatal módja a tagországokra van bízva. A Natura 2000 hálózatnak köszönhetően sikerült természetvédelmi szempontból kedvezőbb irányba terelni, illetve megakadályozni indokolatlan és átgondolatlan ipari jellegű beruházásokat (bányanyitások, reptér- és szórakoztatóközpont építések), ugyanakkor megnyílt a lehetőség egy sor faj- és élőhelyvédelmi beruházás előtt. Számos faj (kerecsensólyom, rákosi vipera, parlagi sas, túzok) és számos, az intenzív mezőgazdaság miatt eltűnő félben lévő élőhely (gyepek, vizes élőhelyek) került kedvezőbb helyzetbe.

Csak a természetvédelemnek kedvez?

A tavaly újjáalakuló Európai Bizottság úgy értékeli, hogy a túlzott természetvédelmi szabályozás komoly akadályokat gördít a kontinens gazdasági növekedése elé, a megoldást pedig a szabályozás egyszerűsítésében keresi. Azt tervezik, hogy egy nyilvános konzultáció keretében, melyhez szakemberek és laikusok egyaránt hozzászólhatnak, felülvizsgálják a jelenleg hatékonyan működő irányelveket. Ez természetesen az irányelvek feloldását, és új szabályozás bevezetését vetíti előre, amely jelen gazdasági helyzetben mindenképpen a természetvédelem kárára történne, és így a fenntartható jövő felé vezető útról térítené le Európát.

Csatlakozz hozzánk! Mondjuk el együtt, hogy ha kizárólag a rövid távú gazdasági szempontokra összpontosítunk, elveszítjük az európai természetvédelemben eddig elért eredményeket, megrendülhet a Natura 2000 ökológiai hálózat egysége, ami drasztikus hatással lenne a most egyébként is ingatag lábakon álló hazai természetvédelmi erőfeszítésekre is.

Arra kérünk mindenkit, hogy a kitöltött kérdőív elküldésével hallassa hangját, mutassa meg, hogy Európa közepén élve, fontosak számára a kontinens természeti értékei!

Miért írjam alá a kérdőívet?

A kérdőív megválaszolása a legfontosabb, és feltehetőleg az egyetlen lehetőség a nyilvánosság számára, hogy beleszóljon az európai természet jövőjéről szóló, nagyon fontos vitába. Az online aláíró felület azért készült, hogy segítsen eljuttatni a természetet támogató véleményeket az Európai Bizottsághoz.

Azt az álláspontot, hogy Neked fontos a természet hatékony védelme, most azzal tudod kifejezni, hogy néhány kattintással elküldöd az általunk előre elkészített válaszokat. Mielőtt elküldenéd, természetesen el tudod olvasni a kérdéseket és az általunk megjelölt válaszokat, hogy megbizonyosodj róla, hogy egyetértesz velük. Ha nem értesz egyet a válaszainkkal, vagy csak szeretnéd kiegészíteni őket, Te magad is kitöltheted a kérdőívet az Európai Bizottság honlapján, bármelyik Európi Uniós nyelven: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EUNatureDirectives

Tovább a hazai kezdeményezés honlapjára

Fotók Hódtelepítés 2008.2015 Víz világnapjaBig Jump - Nagy Ugrás 2012