Idén is nagyot ugrott az ország

Több száz európai helyszín mellett 16 magyar településen is megtartották vasárnap a Nagy Ugrást, az édesvizek európai ünnepét. A WWF Magyarország országos kihívására 8 megyéből érkeztek csatlakozók, így ismét a miénk lett a legnagyobb csobbanás a Duna menti régióban, ahol ez a nap az 'Európa Amazonasaként' is számon tartott Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is egyben.

A WWF Magyarország és a vizesélőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország együttműködésében megrendezett központi eseményen, Dunabogdányban 310 ember rohamozta meg egyszerre a Duna vizét. A lehengerlő hangulatról a közösségi élmény mellett a Dunabogdányi Svábzenekar fúvósai is gondoskodtak.

Dunabogdányi fotógalériánkat itt éred el.

A nap kerékpártúrával indult, majd a már hagyományosnak számító strandröplabda verseny és a vizes játékok mellett kalandpark, egy óriáscsúszda és egy újrahasznosítással ötvözött kreatív sarok Fotó: Coca-Cola Magyarországis várta a tikkasztó melegben a strandon hűsölő résztvevőket.

Az idei országos megmozdulás legkisebb települése az alig 270 fős lélekszámú Somogy megyei Heresznye volt. A Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak az UNESCO által 2012-ben befogadott horvát-magyar szakaszán található kistelepülés az idei Dráva Félmaratont is az 'Európa Amazonasa' kezdeményezés emléknapjának szentelte, majd 113 résztvevővel vasárnap a Drávába csobbantak.

Gyermelyen a Nagy Ugrás során a települést átszelő pataknak kerestek nevet, Túristvándiban, a Túr-hoz kapcsolódó kulturális örökségé, többek között a vízi malomé volt a főszerep, Zebegényben pedig sárkányhajókról és kenukról is ugrottak. "Köszönjük Dunabogdány, Heresznye, Herend, Fotó: Fotó: Coca-Cola Magyarország Túristvándi, Zebegény, Sajóörös, Törökszentmiklós, Cégénydányád, Ibrány, Nagykörű, Nagymaros, Kisoroszi, Sződliget, Vác, Mosonmagyaróvár és Gyermely lelkes ugróinak, hogy megmutatták, hogy számukra milyen értéket képviselnek élővizeink. A Duna, a Dráva, a Tisza, a Szamos, a Sajó, a Túr, a Lajta, a Séd patak és az eddig név nélküli Gyermelyi vízfolyás megünneplésével kinyilvánítottuk, hogy fontosnak tartjuk vizeink egészségét" - jelentette ki Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A Nagy Ugrást kezdeményező Európai Folyókért Hálózat (ERN) eredeti célkitűzése 2005-ben az volt, hogy társadalmi támogatói bázist építsen ki az Európai Unió vízvédelmi szabályozási rendszerének és Vízkeret Irányelvének (VKI) népszerűsítéséhez. "Az idén 11. évéhez érkezett Fotó: Coca-Cola Magyarország Nagy Ugrásról mostanra biztonsággal állapíthatjuk meg, hogy inspiráló és tömegeket megmozgató eseményről van szó, ami Európa szerte hitelesen képviseli az élővizek védelmének fontosságát. Vizeink egészségének megőrzésével szakmai szervezetek hálózata, helyi kormányzati és szakpolitikai szervek foglalkoznak több mint egy évtizede. A Nagy Ugrás az ő munkájuk társadalmi támogatását és az élő folyók iránti emberi elkötelezettséget is szimbolizálja"- közölte Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programjának vezetője.

Dunabogdányi fotógalériánkat itt éred el.

Fotók Önkéntes nap 2012.06.08Mission ImPanda vetélkedő a Föld NapjánTengeri teknősök