Veszélyben a természetes erdőtársulások

Természeti adottságai alapján hazánk területének közel 85 százalékát boríthatnák erdők, ezzel szemben ma az erdősültség csak 19 százalék. A hivatalos statisztika szerint erdő kategóriába sorolt területeknek (19 százalék) nagyobb része biológiai szempontok alapján nem felel meg az erdő kritériumainak.

A rendkívül sivár élővilágú akácosok, nemesnyár ültetvények és feketefenyvesek mind az egykori természetes erdőtársulások helyét foglalják el. Sajnos az intenzív erdőgazdálkodás hatására az őshonos fafajokból álló erdők is elszegényednek.
Különös figyelemmel kell lennünk az érzékeny, veszélyeztetett erdőtársulások iránt, hiszen a nem megfelelő kezelés pusztulásukat, s így hazánk természeti értékeinek visszavonhatatlan csökkenését okozza. S nem csupán esztétikai értékvesztéssel kell szembenéznünk, a biológiai sokféleség végső soron a földi élet fennmaradásának legfontosabb biztosítéka.

A WWF füzetek 18. kötete dr. Bartha Dénes, erdész-botanikus, tanszékvezető egyetemi tanár munkája. Amellett, hogy bemutatja Magyarország természetes erdőtársulásait, és ismerteti a veszélyeztetettség fokát és okát, javaslatot is tesz a megőrzés érdekében szükséges erdőkezelési módokra.

Fotók Őszi erdei kirándulás a Zöld GenerációvalTerepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.PET Kupa 2017