Kritikussá vált az ibériai hiúz fennmaradása

Fotó: WWF Spain/Jesús CoboAz ibériai hiúz, mely már kizárólag Spanyolországban fordul elő, a legveszélyeztetettebb macskaféle. A vadon élő állatok száma jelenleg nem haladja meg a 100-at. Áprilisban egy körülbelül két éves hím ibériai hiúz tetemét találták meg a hatóságok. Feltehetőleg ez volt a déli területen az utolsó hím egyed. Az állat halálának oka igencsak kérdéses, ugyanis egy olyan ketrecben találták meg, amelyet az andalúz kormány építtetett a hiúzok áttelepítésére.

A WWF szerint teljességgel elfogadhatatlan, hogy az andalúz hatóságok hiúzokat telepítenek egyik területről a másikra úgy, hogy közben akár csak egy fokozottan védett állat is elpusztuljon. Ilyen kevés egyednél ugyanis minden egyes szaporodóképes hím vagy nőstény hiúz halála végzetesen befolyásolhatja a faj fennmaradását. Kérdéses, hogy a fokozottan védett Donana Nemzeti Park területén, egy ketrecben magára hagyva hogyan pusztulhat el egy hiúz, akit rádióhullámokat közvetítő nyakörvvel látnak el, és folyamatosan ellenőriznek.

Fotó: WWF-Canon/Fritz VollmarA WWF követeli, hogy az andalúz hatóságok és a Donana Nemzeti Park szolgáljon magyarázattal arra vonatkozóan, hogyan fordulhatott elő az Európai Unió hiúzvédelmi programjának zászlaja alatt egy olyan nagy mértékű gondatlanság, amely kihat a terület egész hiúzpopulációjára. A természetvédelmi szervezet az Unió segítségét kéri ahhoz, hogy a spanyol kormány részletes vizsgálatot indítson az ügyben.

Az utóbbi nyolc évben 45 ibériai hiúztetemet találtak. Az állatok kihalását nemcsak az élőhelyeik leszűkülése és legfőbb táplálékuk, az üregi nyúl számának csökkenése, de emberi figyelmetlenség is okozza. Az élőhelyeiket feldaraboló autóutakon ugyanis számos hiúzt gázoltak már el.

Fotók Erdei kirándulások 2015Föld Órája 2016WWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.