Kamerával követik a világ legritkább orrszarvúinak minden mozdulatát

Fotó: (illusztráció, fekete orrszarvú) Michel Günther/WWF-CanonA kb. 50 állatnak otthont adó indonéziai Ujung Kulon Nemzeti Parkba telepített kamerák komoly segítséget nyújtottak a ritka emlős korábban ismeretlen viselkedési formáinak feltárásában. 34 kamerát szereltek fel Jáva deli csücskében, a rinocérosz élőhelyén, melyek napi 24 órában rögzítik a nagytestű élőlényeket.

"Ez a projekt sokat segít a legveszélyeztetettebb nagy emlősfajon." - mondta Adhi Rachmat Hariyadi, aki az Ujung Kulon Nemzeti Parkban vezeti a WWF-International projektjét. - "Már kilenc állatról készült felvétel, köztük egy anyáról és borjáról."

A félénknek ismert orrszarvú egyszer már került rivaldafénybe. Az egyik nőstény jávai orrszarvú azzal került címlapokra tavaly, hogy tönkre tette az egyik kamerát, valószínűleg attól való félelmében, hogy az bánthatja a borjait.

Fotó: (illusztráció, indiai orrszarvú) Jeff Foott/WWF CanonA térfigyelő videokamerák tulajdonképpen egyszerű fényképezőgépek infravörös kioldó gombbal. A kamera fényképet készít minden esetben, amikor mozgást észlel az erdőben. Komoly kutatómunkára van szükség annak megállapításához, hogy mi a kamera számára a legmegfelelőbb hely, amit aztán általában egy fára szerelnek fel. A kamerákat az erdőnek azon elhagyatott és nehezen megközelíthető helyeire teszik, ahol ezek a ritka állatok élnek.

A két megmaradt populáció közül az Ujung Kulon Nemzeti Parkban élőknek van nagyobb esélyük a túlélésre, mivel ez az egyetlen, amelyik bizonyítottan szaporodik. Azonban egy egészséges populációban számos borjúnak kell születnie évente.  A vietnámi Cat Tien Nemzeti Parkban nincs megbízható jele a jávai orrszarvúk szaporodásának.

Fajmegőrzési szakemberek olyan területet keresnek, ahol egy második állományt lehetne létrehozni, mivel ez segítene elkerülni azt a veszélyt, hogy az összes állat egy helyen él. Ez azért kockázatos, mert így a faj olyan végzetes kimenetelű veszélyeknek van kitéve, mint a járványos betegségek, a környező vulkánok kitörése és más előre nem látható természeti csapások.

Fotó: (illusztráció, fekete orszarvú) Michel Günther/WWF-CanonAz orrszarvú-populáció kihalásának megelőzésére az indonéz kormány egy orrszarvú-megőrzési stratégiát indított el 2007-ben az "Orrszarvú évszázada projekt" címmel (Proyek Abad Badak), melynek célja egy további orrszarvú-populáció létrehozása néhány Ujung Kulon-i rinocérosz áttelepítésével egy megfelelő új élőhelyre. A projekt a WWF, a Nemzetközi Orrszarvú Alapítvány (IRF), az Ázsiai Orrszarvú Alapítvány (ARP), a Yasan Badak Indonesia (YABI) és a US Fish and Wildlife Service (az Egyesült Államok Halászati és Vadvilágvédelmi Szolgálata) szervezetekkel partnerségben valósul meg.

Fotók WWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.Föld Órája 2017Csarna-völgy - terepbejárás