Győzelem az olaj felett

London, 2014. február 14.- A természetvédelem ma döntő győzelmet aratott egy olajvállalat felett!
A WWF panasza nyomán az OECD kivizsgálást indított a Soco brit olajvállalat afrikai tevékenysége ellen, ahol a Világörökségét részét képező Virunga Nemzeti Park területén vélhetően többször is megsértették az emberi jogokat, ezzel megszegve a társadalmi felelősségválalás globális irányelveit.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ma közzétett előzetes értékelése szerint a WWF által benyújtott panasz megalapozott, és további vizsgálatra ad okot.
A WWF panaszában egyértelmű bizonyítékot mutatott be arról, hogy a Soco a megfélemlítés és fenyegetés eszközeivel élt, helyi aktivistákat tartott törvénytelenül fogságban, valamint alapvető információkat tartott vissza a helyi lakosoktól tevékenysége környezeti és szociális kockázatairól, pedig ezek közvetlenül is érintenék őket.

“Ma beigazolódott, hogy a WWF aggodalmai nem alaptalanok. Ez az előzetes értékelés a természetvédelem győzelme és erős figyelmeztetés minden vállalatnak, aki azt hiszi, semmibe veheti a nemzetközi irányelveket.” - mondta Lasse Gustavsson, a WWF nemzetközi természetvédelmi igazgatója, aki felszólította a kormányokat és befektetőket, hogy a WWF-hez csatlakozva utasítsák ki a Socot a Virunga területéről

Az 1925 óta fennálló Virunga Afrika legöregebb nemzeti parkja, 1979 óta pedig a Világörökség része. Több ritka növény és állatfajnak ad otthont, mint a kontinens többi védett területe összesen, itt élnek a kihalás szélén álló hegyi gorillák is. Bár Kongó kormánya egykor a park 85%-án hivatalosan engedélyezte az olajkitermelést, a Soco az egyetlen vállalat, amely felderítő tevékenységet folytat ezen a területen. A parkért és az ott élő emberek életéért való küzdelem jelenleg a WWF egyik legfontosabb küldetése.

Az olajvállalat és a WWF harca már hónapok óta tart. Az Egyesült Királyság, Belgium és Németország már csatalakoztak a nemzetközi tiltakozáshoz, a WWF petíciót pedig 600 000 ember támogatta és írta alá a vállalat ellen. Ezzel egy időben a Világörökségi területekért felelős UNESCO a vállalat engedélyének bevonását kérte.

“Felelős befektetésekkel a Virunga olyan jövő elé nézhet, amely a természeti erőforrások megőrzésével együtt hoz fenntartható fejlődést a területen élők számára. Az olaj veszélyezteti a parkot, és ezt a jövőt, ezért követeljük, hogy a Soco vonuljon vissza!” - mondta Lasse Gustavsson.

Csatlakozz Te is a globális kezdeményezéshez, írd alá a petíciót itt!

Segítsd a WWF természetvédelmi tevékenységét egy hívással!
Hívd a 13655-ös számot, hiszen minden hívás, vagy SMS 500Ft adományt jelent a szervezetnek!

Fotók Big Jump - Nagy Ugrás 2012Erdei kirándulások 2015Tengeri teknősök