Bhután a tigrisvédelem élmezőnyében

Július 29-e, a Tigrisek Világnapja alkalmából Bhután bejelentette, hogy országuk 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest. Ennek ellenére a WWF figyelmeztet a válságos délkelet-ázsiai helyzetre, ahol a tigrisek kihalása az egész régióban fenyegető veszély.

Bhután első, országos méretű tigris számlálásával, amit teljes mértékben helyi civilek hajtottak végre, az ország a tigrisvédelemben élenjárók közé lépett, amilyen Nepál, India, Oroszország és Banglades. Az egyedek számának pontos ismerete alapvető fontosságú a WWF által elindított Fotó: David LawsonTx2 program kivitelezéséhez, melynek célja, hogy 2022-ig megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma.

"Az első sikeres bhutáni felmérés segítségével kivételes betekintést nyerhettünk ezeknek a fenséges állatoknak a mindennapijaiba, amik bejárják az egész országot" - mondta Dechen Dorij, a WWF bhutáni képviselője. "Ez egy hihetetlen teljesítmény, amit csapatmunkával és a Bhutáni Királyság Kormányának vezetésével tudtunk csak véghezvinni.

Bhután mellett Banglades is ebben évben készített először felmérést a tigrisek számáról. A két ország eredményei pár nap különbséggel váltak nyilvánossá. A bangladesi felmérés során 106 tigrist találtak. Az első szervezett bangladesi tigris egyedszámlálást kameracsapdák segítségével valósították meg. A WWF álláspontja szerint a délkelet-ázsiai régió többi országának is követnie kellene Bhután és Banglades példáját, hogy rendszeres és szisztematikus felmérésekkel monitorozzák a tigrisek létszámát, de sajnos ezt nagyon kevés ország teszi meg.

"Délkelet-Ázsia tigriseinek helyzete válságos. A régió országai nem végeznek szervezett felméréseket. A tigrisek fennmaradását veszélyeztetik, ha nem cselekednek azonnal" - mondta Mike Baltzer, a WWF Tigrisvédelmi programjának vezetője. "A politikai támogatás és az Fotó: David Lawsonerőforrások mennyisége folyamatosan csökken, miközben az orvvadászat növekedése és a természetes élőhelyek fogyása kritikus szintre lépett. Amíg az érintett országok nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, addig a megfelelő lépéseket sem tudják meghozni az állatok védelmének érdekében."

Maláj szakértők szerint az országban élő tigrisek száma a 2010-ben becsült 500-ról 250-re csökkent 2015-re. Feltehetően nincsenek már szaporodó tigris populációk Kambodzsában, Vietnamban és Laoszban; Thaiföldön és Mianmarban pedig máig ismeretlen a tigris állományok mérete.

"A WWF felhívást tett közzé a délkelet-ázsiai régió tigris lakta országaiban, hogy végezzenek létszám felmérést, a globális tigrisvédelmi közösség szereplőit pedig arra figyelmezteti, hogy fokozottan figyeljenek a régió válságos helyzetben lévő országaira" - folytatta Baltzer.

Fotók Magyar Természet Napja 2016Erdei kirándulások 2015Bemutatkozott a Zöld Generáció Program