A pandák megúszták!

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szeptember 4-én este hozta nyilvánosságra a kihalással fenyegetett fajok Vörös Listájának legújabb változatát, amely szerint a több évtizedes összehangolt élőhelyvédelmi munkának köszönhetően az óriáspanda a kritikusan veszélyeztetett kategóriából sebezhető kategóriába került. A pozitív eredmény mellett ugyanakkor aggasztó, hogy a hat nagytestű emberszabású majom fajból négy a kritikusan veszélyeztetett kategóriában van.

„Az óriáspanda helyzetének javulása egyértelműen jelzi, hogy a döntéshozók, a tudomány és a helyi közösségek összefogásával képesek vagyunk komoly eredményeket elérni. A természetes élőhelyek védelme iránt elkötelezett emberek számára izgalmas pillanatok ezek, hiszen mintegy ötven éves munka eredménye az, hogy az óriáspanda egy lépéssel hátrébb került a veszélyeztetett fajok listáján” – közölte Marco Lambertini a WWF nemzetközi szervezetének főigazgatója.

Az IUCN vasárnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy az óriáspandák vadon élő populációjának egyedszáma mintegy 17%-kal emelkedett az elmúlt évtizedben. Ugyanakkor lesújtó hír, hogy a hat nagytestű emberszabású majom fajból négy a "kritikusan veszélyeztetett" kategóriába került. A keleti gorilla (Gorilla beringei), a nyugati gorilla (Gorilla gorilla), a szumátrai orangután (Pongo abelii) és a borneói orangután (Pongo pygmaeus) is a kihalás szélén áll. A kritikusan veszélyeztetett listára újonnan felkerült nyugati gorilla populáció mintegy 70%-al csökkent az elmúlt húsz évben, nagyrészt az orvvadászat miatt. Az orangutánok száma továbbra is az élőhelyüket drámai mértékben visszaszorító mezőgazdasági tevékenység, illetve a járulékos ember-állat konfliktusok miatt fogyatkozik.

A WWF örömét fejezi ki az óriáspandák helyzetét illetően, és az eredményekre hivatkozva a minden érintett szereplő bevonásával történő, összehangolt élőhelyvédelmi munka folytatására és további kiterjesztésére figyelmeztet az ember és természet harmonikus egymás mellett élése érdekében.

A WWF természetvédelmi munkájának támogatásához bárki hozzájárulhat itt.

Korábbi anyagaink:
Óriási hír az óriáspandáknak!

Fotók Nagy Ugrás 14 településenSzegedi túraÜzleti Klub Találkozó és Szimpózium 2012