Mars!

Abban mindenki egyetért: ha űrutazás, akkor a Mars minden másnál előbbre való célpont. Csakhogy nagy kérdés, hogyan jussunk el oda. Igencsak megoszlanak a vélemények.

A Hubble–űrtávcsövet annak idején háromszor is az űrben kijavító legendás asztronauta, John Grunsfeld ez év tavaszán a NASA kutatási igazgatójaként ment nyugdíjba. Mint mesélte, 1992-ben még azt mondogatták neki a cégnél: biztosra veheti, hogy eljut a Marsra.

Részben a Mentőexpedíció (The Martian) című bestseller, és a belőle forgatott film sikerének tudható be, hogy a NASA toborzóakcióján nem kevesebb mint 18 300-an jelentkeztek a Mars-expedíció tizennégy helyére. Grunsfeld maga is pártolja a Mars-utazást, ám mint hajdani űrhajóstársának, Charles Boldennek, a NASA egyik vezetőjének is megmondta néhány éve az akkor toborzottak kapcsán: „Ne áltasd őket, semmi esélyük. Hatvan-hetven évesek lesznek, mire ember léphet a Marsra!”

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic novemberi számában.

Fotók Palánták ProgramÖnkéntes nap 2012.06.08Kolontár - egy évvel később