Világörökségünk veszélyben

A WWF nemzetközi tanulmánya szerint a Földön található Világörökségi helyszínek közel felét veszélyeztetik különböző beruházások és ipari tevékenységek. Ezek a helyszínek nélkülözhetetlenek az emberek és a környezet számára, jelen pillanatban mégis olyan tevékenységek veszélyeztetik őket világszerte, mint az olaj és gáz kitermelés, bányászat, vagy illegális fakitermelés.

A WWF jelentése – amit a Dalberg (globális fejlesztési tanácsadó) készített – azt mutatja be, hogyan járulnak hozzá a gazdasági és társadalmi fejlődéshez a természeti Világörökségi helyszínek a természeti értékek védelmén keresztül, ugyanakkor arra is kitér, hogy ezen területek védelme fontos szerepük ellenére sem biztosított.

A jelentés szerint a 229-ből114 természeti és vegyes Világörökségi helyszínt érint olaj vagy gázkitermelés, bányakoncesszió, vagy egyéb káros ipari tevékenység.

“Világörökségi helyszíneinket a legmagasabb védettségi szint illetné meg, ehelyett gyakran még ezeket az értékeket sem tudjuk megóvni” – mondta Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója. “Abban mindannyian egyetértünk, hogy ezek a bolygó legértékesebb és különlegesebb részei, ezért össze kell fognunk azért, hogy ezek a területek továbbra is biztosíthassák az emberek és a természet jólétét.”

Magyarország népességét is meghaladja azok száma, akik valamilyen formában függenek a Világörökségi helyszínektől. Ezek a területek a legtöbb esetben ivóvizet és élelmet nyújtanak az ott élők számára vagy különféle bevételi forrást jelentenek.

Közép- és Délkelet-Európában is legalább öt helyszín van jelenleg is veszélyben. “A helyszínek között szerepelnek az Aggteleki Barlangok Magyarországon, a Pirin Nemzeti Park idős erdei és a Srebarna Tó madárrezervátuma Bulgáriában, továbbá a Duna-Delta és Kárpátok ősbükkösei” – mondta Andreas Beckmann, a WWF Duna-Kárpátok Programjának vezetője.

“Ezen területek olyan nemzeti és európai szabályozások szerint is védelmet élveznek, mint a Natura 2000 hálózat, ezért ezeket mindenképpen tiszteletben kell tartanunk, és mindenféle káros tevékenységet meg kell szüntetnünk, valamint a további engedélyek kiadását meg kell akadályoznunk. A Világörökségi helyszínek mindannyiunk közös értékét képezik, és ha megfelelően és fenntarthatóan kezeljük őket, hatalmas hozzáadott értékük lehet a helyi közösségek és a gazdaság számára egyaránt.”

A Világörökségi helyszínek kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy elérjük a tavaly elfogadott globális, fenntartható fejlődési célokat. A jelentés szerint a természeti világörökségi helyszínek 90%-a munkahelyeket teremt, és további lehetőségeket nyújt határaikon túl is.

“Meg kell értenünk, hogy nem az emberek védik ezeket a területeket, hanem ezek a területek védik az embereket. Kormányainknak és a gazdasági szereplőknek is a hosszú távú értékeket kell szem előtt tartaniuk a rövidtávú gazdasági haszonnal szemben, és tiszteletben kell tartaniuk ezeknek a területeknek a jelentőségét” – mondta Lambertini.

“El kell felejtenünk a káros beavatkozásokat, és helyette fenntartható alternatívákat kell találnunk, amelyek megerősítik a Világörökségi helyszíneket, emelik azok értékét és ezzel lehetőségeket nyújtanak az emberek számára."

Fotók Nagy Ugrás 2017 - HerendSzegedi túraKolontár - egy évvel később