Az óriáspanda imádni való jószág. Világszerte népszerű, de Kínában, egyetlen mai élőhelyén igazi kulturális jelkép, a nemzet büszkesége – ráadásul rengeteget hoz a konyhára. Az egész világ nagy figyelemmel kíséri a kínai kutatók munkáját, a faj megmentésére irányuló törekvéseket, amelyeket több értelemben is siker koronáz.

Sok más, bajban lévő állatfajhoz hasonlóan az óriáspandák számának megcsappanásában közrejátszott, hogy az ember, a gyarapodó népesség egyre szűkebb területre szorítja őket vissza. Ezen mit sem segített, hogy 1990-ben veszélyeztetetté nyilvánították a fajt. Ám mert az utóbbi negyedszázadban a kínai kutatók tökélyre fejlesztették a pandatenyésztés fortélyait, ma már fogságban tartott egyedek százait csodálhatjuk meg.

Persze más dolog lelkes tömegek szeme előtt állatokat tartani-gondozni, és megint más megfelelő körülményeket biztosítani ahhoz, hogy egy állatfaj természetes körülmények között fennmaradhasson. A közeljövő dönti majd el, hogy az óriáspanda rácsok mögött tengődő eleven relikvia lesz-e, avagy szabadon élhet a természetben.

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic augusztusi számában.

Fotók Duna NapTetraPak kiállításPalánták Program