E-kampusz az állatok számára élhető erdőkről

Milyen erdőt szeretnének a denevérek? És a madarak? Mi a holtfa szerepe az erdei életközösségekben? – minderre választ ad a WWF Magyarország új, YouTube-on ingyenesen elérhető E-kampusza. Az online előadások átfogó képet adnak az erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) jelenlegi helyzetéről, valamint védelmük és megóvásuk fenntartható módjairól. A felvételeket erdészeti szakirányú hallgatók számára, illetve biológiaórák kiegészítésére, színesítésére ajánljuk.

A WWF Magyarország a "Kárpáti erdeink kutatása" című projekt keretében három szakmai előadást rögzített és tett közzé YouTube csatornáján. Az E-kampusz célja, hogy a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegységen található Natura 2000 élőhelyek és fajok védelmét, valamint a természetvédelmi szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeit minél tágabb közönség számára bemutassa. Az előadások közérthetően, de a szükséges szakmai alapossággal járják körbe az erdei életközösségek, erdőtípusok, valamint a projekt keretein belül kutatott állatcsoportok helyzetét.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője a felvételekkel kapcsolatban kiemelte: „célunk bemutatni, milyenek azok az erdők, amelyek a denevérek és madarak számára a leginkább élhetőek. Más tényezők mellett például az erdőben található elhalt faanyag, álló és kidőlt holtfa is fontos szerepet játszik a gombák, növények és állatok fennmaradásában; melyek együttesen biztosítják az erdő egészséges működését” – tette hozzá.

Az erdei életközösségek szereplőinek bonyolult kölcsönhatásairól Bajor Zoltán, Dr. Görföl Tamás és Dr. Ódor Péter beszélnek – mindannyian gyakorlott terepi szakemberek, akik éveket töltöttek az erdők mélyén, ritka és gyakori fajokat egyaránt vizsgálva. A kiselőadások hasznos kiegészítői lehetnek a középiskolai biológia óráknak, egyetemi kurzusoknak, de az erdőt járó turisták számára is érdekes információkat tartogatnak.

Dr. Ódor Péter: A holtfa jelentősége az erdei biodiverzitás fenntartásában

Görföl Tamás: Erdőlakó denevérek és védelmük

Bajor Zoltán: A hazai erdők természetessége a madárvilág tükrében

A projektről:

A „Kárpáti erdeink kutatása” (teljes címén „Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban”) című projekt a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a WWF Magyarország és a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület együttműködésében valósul meg. Külső partnerként kiemelt jelentőségű a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, mint irányító hatóság és az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó együttműködése. A projekt mintegy 50 000 hektár erdőterületről, valamint az Európai Unió szintjén jelentős állatfajokról gyűjtött új adatokat 2012 és 2017 között.

Az „Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban” című projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

További információ a projekt honlapján: karpatierdeink.hu

Fotók Kolontár - egy évvel későbbNagy Ugrás 2016PET Kupa 2017