Jaguárok fogyatkozó birodalma

Juan mester 1994-ben alapította gyógyítófaluját, Mayantuyacut. Én azért kerestem föl, hog minél többet megtudjak a jaguárokról – minél több olyasmit, amit a kameracsapda nem árulhat el.

A jaguár (Panthera onca) Észak- és Dél-Amerika csúcsragadozója. Királyian nemes, ugyanakkor kérlelhetetlen, gyilkos erejű vad. Settenkedésben verhetetlen. A folyó vizében, az erdő talaján és a fák magasában egyaránt otthonosan mozog. Éjszaka is nagyszerűen működő retináját különleges fényvisszaverő réteg (tapetum lucidum) béleli, szeme ragyog a sötétben. Harapása, termetéhez mérten, minden nagymacskáé között a legerősebb.

Ugyancsak egyedülálló vonása a nagymacskák között, hogy prédájának nem a torkát, hanem a koponyáját harapja át: agyba mélyedő fogaival azonnal öl. Üvöltése épp oly félelmetes és erős, mint ő maga.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic decemberi száma!

Fotók WWF Föld Órája 2013Nagy Ugrás 2016Föld Órája 2016