A madarak okosak

Az ember és a többi főemlős, valamint a madarak viselkedésében mutatkozó hasonlóságok alapján ma már sokan kutatják a szellemi képességek evolúciós gyökereit. „A madarak más evolúciós utat követtek, mint az emlősök, értelmük azonban a jelek szerint hasonló alapelvek szerint működik. Szellemi képességeik kutatása tehát közelebb vihet egyes mentális képességek evolúciós eredetének megértéséhez” – mutat rá Nathan Emery biológus, a Londoni Queen Mary Egyetem munkatársa.

Húsz éve még a legtöbb kutató harsány kacajra fakadt volna, ha azt hallja, hogy a varjak megajándékozzák barátaikat, és céltudatosan válogatnak a csecsebecsék között. Egészen a legutóbbi időkig a szaktudomány is butácska, ösztönvezérelt gépeknek tekintette a madarakat (és az emlősök zömét).

Ludwig Edinger német anatómus a 20. század fordulóján közreadott leírásában alapot is adott ehhez a téves elgondoláshoz, mert – a madáragy anatómiai viszonyait félremagyarázva – kijelentette, hogy a madarak agyában nincs neokortex: hiányzik az emlősök agykérgének evolúciós értelemben legfiatalabb, legfejlettebb része, a magasabb rendű kognitív működések (egyebek között a munkamemória, a tervezés és a problémamegoldás) központja. Noha Edinger nyomán butának kellett hinniük a madarakat, már a múlt században összehasonlító pszichológusok sora vizsgálta madárkísérletekben az állati értelem működését.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic februári száma!

Fotók Big Jump - Nagy Ugrás 2012Kolontár - egy évvel későbbÜzleti Klub Találkozó és Szimpózium 2012