Az arany ember nyomában

Azon a tájon járunk majd, ahova Jókai Mór megálmodta Az arany ember című regényében Tímár Mihály komáromi gabonakereskedő a Dunához és a városhoz is kapcsolódó életét. A nagy író hitelesen rajzolta meg a folyó rendszerének és élővilágának változó természetét.

A Duna-parton a Monostori erőd falai érintésével elgyalogolunk a koppánymonostori sziget és mellékág torkolatáig. Olyan szakaszát látogatjuk meg a Dunának, ahol a legnagyobb a vízmélység. Itt, a folyó „kútjában” nagy tömegben vermelnek el télire a halak, köztük a kecsegék. A hazai Duna-szakasz legnagyobb kagylótelepe is ugyanitt található, ennek jeleit látni fogjuk. Gyűjtünk kagylóhéjakat is.

A Monostori erőd belső rendszerének megtekintésre a túrát követően lesz mód, ahol március 15-én ünnepi programokkal is fogadják a látogatókat.

Túravezető: Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója

Táv: 10 km.

Gyülekezés és indulás: 2008. március 15, szombat, 10.00 óra. Komárom, a vasútállomás – váróterem.
Ide is érkezünk vissza 14-15 óra körül. Aki még időzni szeretne a Monostori erődnél, korábban válik el a csoporttól és maga tér vissza a közeli kiindulási állomásra.

Megközelítés: Komárom kényelmesen megközelíthető vonattal. Gépkocsival érkezők a Duna parton, az állomással párhuzamosan találnak ingyenes parkolót.

A túra útvonala: Vasútállomás  - Duna rakpart és kavicsos part – Monostori erőd parti sétánya – Vasúti híd – Dunai föveny - Lóvontatók útja - Koppánymonostor, Sziget torkolat –  Koppánymonostor, Arany Ember utca – Monostori erőd – Vasútállomás.

Javasolt felszerelés: Célszerű sapkát, sálat hozni. Kavicsos Duna parton is járunk, zárt, vízálló cipő javasolt.

Tipp túra után: Érdemes megnézni belülről is a Monostori erődöt. Szlovák oldalon, a főtéren nagyon finom bableves és sztrapacska  kapható a Fekete Kutyában.

Kérjük, hogy a túra végeztével 500 Ft adománnyal segítse a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját.
Köszönjük!

Következő túránk március 29-én, szombaton Tihanyban lesz.
Túravezető: Márkus Ferenc, a WWF igazgatója.

Fotók Madárbarát munkahelyŐszi erdei kirándulás a Zöld GenerációvalWWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.