Az esztergomi Duna természeti kincsei

Január utolsó szombatján Esztergom városába, a Prímás-szigetre hívunk, a WWF Panda Klub természetismereti túrájára. Bejárjuk a Prímás szigetet, és megismerhetjük, hogy a történelemi város, egyházi központ hol és hogy kapcsolódik a természethez.

Gyalogolunk a Duna folyam kavicsos partján, a Kis-Duna mélyre vájt medrének jól kiépített árvízvédelmi töltésein és városi sétányain. Fűz-nyár ligeterdőket, égerfákat, hód rágta fákat, vidra nyomokat, északról ide érkező telelő madarakat, vadrécéket, hattyúkat, gémféléket, nagy kócsagokat fogunk látni. Járt már ön vízbázison és az úgynevezett parti szűrésű csápos kút szivattyúházában? Most szakvezetéssel oda is benézünk!

Túravezető: Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

Gyülekezés és indulás: 2008. január 26, szombat, 10.00 óra.
Esztergom, Prímás sziget, a Mária Valéria híd ingyenes gépkocsi parkolójából indulunk. Ide érkezünk vissza 14 - 15 óra körül.

A túra útvonala: Mária Valéria híd - Hajóállomás – Duna part a Prímás sziget nyugati csúcsáig – Vízmű telep parti szűrésű kútja – Kis-Duna vadregényes mellékág – Gátőrház – Kis-Duna sétány – Mária Valéria híd.

Megközelítés: Esztergom kényelmesen megközelíthető a nyugati pályaudvar vonaláról vonattal, több irányból autóbusszal. A vasútállomásról fél-, a buszpályaudvartól negyed óra séta a hídfőig, ami közvetlenül a vár közelében van. Gépkocsival érkezők hajtsanak a határátkelő, vagyis a híd irányába. A híd alatt találnak parkolót, ott lesz a gyülekezés is.

Táv: 9 km.

Javasolt felszerelés: Nincs rossz idő, csak nem megfelelően öltözött ember. A Duna egyenetlen felszínű kavicsos, de esetleg havas partján, jól kiépített árvízvédelmi töltés tetején és városi sétányokon gyalogolunk. Ehhez erős túracipő kell, de ha van bakancs, azt javasolt felvenni. Kesztyű, sapka és sál kell. Akinek van túrabotja, távcsöve hozza magával, mindkettő hasznos lesz. Kekszet, csokit, egy kis teát érdemes bekészíteni.

Tipp túra utánra: Termálfürdő, a házias ételeiről, hangulatos tálalásról híres a várkanyarban található Csülök Csárda, a túlsóparton, Párkányban príma a szlovák sör.

Kérjük, hogy a túra végeztével 500 Ft adománnyal segítse a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját. Köszönjük!

A következő WWF Panda Klub természetismereti túra február 23-án, szombaton Győrben, a három folyó találkozásánál lesz!

Fotók Megünnepeltük a Magyar Természet NapjátTengeri teknősökNyíregyháza WWF Föld Órája cím átadás