Big Jump

Big Jump

Ugorjunk együtt az élő folyókért!

WWF Nagy Ugrás 2018 – Felhívás települések és közösségek számára

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugarnak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre, elsősorban Európa folyóira. A WWF Magyarország idén is arra szólít kicsiket és nagyokat, hogy ugorjunk minél többen vízbe 2018. július 8-án, vasárnap délután 3-kor! Mutassuk meg, hogy Magyarország a folyók országa, amire mindannyian büszkék vagyunk!

A WWF Magyarország negyedik alkalommal tesz közzé felhívást Magyarország települései és közösségei számára, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat. 2018. július 8-án, és mutassuk meg, hogy mennyire fontos nekünk vizeink védelme: ugorjunk be minél többen együtt a magyar folyókba délután 3 órakor és álljunk ki a hazai vizek védelme mellett!

A Nagy Ugrást megszervező települések, illetve közösségek között rendhagyó versenyt hirdetünk: ahol a legegyedibb, legizgalmasabb és természetes vizeink védelmét leginkább kihangsúlyozó programtervvel készülnek, oda a WWF Magyarország csapata is ellátogat, és együtt ugrik a település vagy közösség tagjaival. Azok a települések, amelyek nem közvetlenül vízparton fekszenek, társulhatnak másokkal egy nagy, közös csobbanásra.

Miért érdemes versenybe szállni?

1. Hogy megmutassuk az egész országnak, hogy a Nagy Ugrás nálunk csobban a legnagyobbat és a mi folyónk, a mi partunk a legszebb!
  2. Hogy felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy milyen fontos élővizeink védelme!
  3. Mert benne vagyunk minden olyan bulis nyári napban, amiben szerepel a víz és a panda, és ahol rengeteg ugrásra kész emberre van szükség!

Kik pályázhatnak?

A pályázati lehetőség bármilyen csoport, társaság vagy intézmény számára nyitott.

Jelentkezhetnek települési önkormányzatok, intézmények, vállalatok, baráti társaságok, civil szervezetek, informális csoportok, vagy bárki, akinek fontos, hogy kedvenc folyójára vagy vizére felhívja a figyelmet.

Nem kell feltétlenül irányítószámmal rendelkezni a nevezéshez! Elég, ha sokan vagytok, kinéztetek egy partszakaszt és kitaláljátok, hogy hogyan teszitek felejthetetlenné a Nagy Ugrást!

Ti vagytok a helyi cserkészek, egy egész óvoda szülőstül, nagyszülőstül, esetleg a helyi amatőr kaszkadőrök? Nézzetek utána, hogy ugrik-e még valaki a ti településeteken, és vegyétek fel a kapcsolatot, szervezzétek az eseményeteket közösen, hogy minél nagyobbat szóljon!

Hogyan lehet pályázni?

A pályázás regisztrációhoz kötött. Az eseményregisztrációkat 2018. június 25-e éjfélig várjuk a jatek@wwf.hu e-mail címen.

A regisztrációs anyagnak tartalmaznia kell:

•             a tervezett esemény pontos helyszínét a település és az érintett édesvíz megjelölésével

•             egy rövid eseményleírást a programokkal (legfeljebb 2000 karakter terjedelemben)

•             egy várható (tervezett) résztvevői létszámot

•             egy kapcsolattartó személyt névvel, telefonszámmal, e-mail címmel

A pályázati anyag megküldésével a pályázók beleegyeznek, hogy anyagaikat a WWF Magyarország a Nagy Ugráshoz kapcsolódó, és egyéb saját kommunikációjában felhasználhatja.

Kérjük, hogy lehetőség szerint a Nagy Ugrást megszervező települések és közösségek az eseményt követően küldjenek egy 2-4 perces videóanyagot, illetve egy max. 5-8 fotóból álló képanyagot a jatek@wwf.hu e-mail címre.

Milyen eseménnyel lehet nevezni?

Bármilyen rendezvény illeszkedik a Nagy Ugrás arculatába, ami megvalósítja a következőket:

• széleskörű lakossági bevonást eredményez
  • a folyóvizek egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet
  • a vizesélőhelyek megőrzésére hívja fel a figyelmet
  • helyi természeti értékeket mutat be
  • szórakoztató, újszerű, rendhagyó formában hozza össze a közösségeket egy közös, természetvédelmi cél érdekében
  • helyi természetvédelmi célok beépítése a programba (pl. partmenti szemétszedés, partszakasz lekaszálása stb.)

Az értékelés szempontjai

A WWF Magyarország zsűrije a pályázati anyagok értékelésénél az alábbi tényezőket veszi figyelembe:

• Annak megemlítése, hogy a helyszínen vagy környékén milyen helyi jelentőségű természeti értékek találhatók, valamint, hogy a pályázó hogyan hívja fel a figyelmet ezekre a természeti értékekre és megóvásuk fontosságára a Nagy Ugrás eseményen
  • Az esemény, illetve a programok újszerű megközelítése, kreatív, egyedi ötletek beépítése a programba
  • A résztvevő közösség minél szélesebb körű bevonása, aktivitásra buzdítása a Nagy Ugrás eseményen

Korábbi események

A Nagy Ugrás egy jó móka és egy közösségformáló kezdeményezés, ami a vizek egészségének fontosságáról szól. A 2017-ben, 2016-ban, és 2015-ben tartott központi eseményünk és az országos kihívásban résztvevő települések beszámoló videói megtalálhatóak a WWF Magyarország Youtube csatornáján, az alábbi linkeken:

Herend - a Nagy Ugrás 2017 győztese

Sajóörs

Dunabogdány

Sajóörös

Kisbajcs

Kisapostag

Hegyhátszentjakab

Győrszemere – Nagyszentpál

Ibrány

Vác

Kisoroszi

Dunabogdány

Madocsa – a Nagy Ugrás 2015 győztese

Törökszentmiklós – a Nagy Ugrás 2016 győztese

További háttéranyagot találtok az oldalunkon itt: http://wwf.hu/big-jump-nagy-ugras

Hogy ugranak máshol Európában? Nézd meg a youtube-on:

Muszáj pont ugrani?

Egyáltalán nem muszáj ugrani – a cél az, hogy sok ember egyszerre, látványos keretek között jusson a víz partjáról a vízbe.  A kiválasztott partszakasz állapotától és a szervezett esemény jellegétől függően lehet ugrani, futni, békaügetni, visszafelé gyalogolni, vagy bármilyen más módon bejutni a vízbe.

Fontos azonban, hogy természetes vízről beszélünk, uszodai medence sajnos nem elfogadható.

[Háttéranyag a szervezőknek]

Mi a Nagy Ugrás?

A Nagy Ugrás az egészséges folyók és vizesélőhelyek ünnepe, egy olyan figyelemfelhívó európai kezdeményezés, melynek során július második vasárnapján, délután 3 órakor Európa számos pontján tömegek ugranak be valamilyen folyóba.

Amellett, hogy a Nagy Ugrás jó móka és kiváló alkalom arra, hogy összehozzon közösségeket, a kezdeményezés egy nemes cél érdekében jött létre 2005-ben. Akkor az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak be egyazon időpontban.

Ugrunk! De miért ugrunk?

A huszadik század végére Európában megfeledkeztünk a folyóinkról és a hozzájuk kapcsolódó rendkívüli változatosságot képviselő vizesélőhelyekről. A folyókat nagyrészt arra használtuk, hogy közlekedjünk és árut szállítsunk rajtuk, energiát termeljünk velük, és hogy elnyeljék az emberiség által termelt szennyvizet és szemetet.

A Nagy Ugrás egy olyan európai kezdeményezés, melynek során az európaiak bebizonyítják, hogy fontosak számukra a folyóik és vizeik, és ezért elkötelezettek abban, hogy ez a tékozló múlt egy egészséges jelenné és egy fenntartható jövővé változzon. Európában szeretnénk újra birtokba venni a vizeinket, az egyik legfontosabb természeti kincsünket, amelynek a helyreállítása mindannyiunk közös érdeke. Erre az Európai Unió országai hivatalosan a Víz Keretirányelvben vállaltak kötelezettséget, de a tagállamok állampolgárainak aktív részvételére is szükség van a cél eléréséhez.

A Nagy Ugrás nyilvánosságot vonzó és mozgósító ereje képes arra, hogy az európai vizek védelmének társadalmi bázisát teremtse meg. A jó hangulatú esemény kiváló alkalom arra, hogy az emberek visszafoglalják a folyókat és visszaadják őket a természetnek. A mi természetünknek, amiért a saját jövőnk érdekében felelősséggel tartozunk.

Fotók WWF Föld Órája 2013Art of DanubeFöld Órája 2016