Duna Nap

Nemzetközi Duna Nap
A Nemzetközi Duna Napot 2004 óta minden évben megünneplik a Duna menti országok. Június 29-ét a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság kezdeményezésére nevezték ki a Duna napjává azzal a céllal, hogy a Duna menti országok minden évben emlékezzenek meg a folyó természeti értékeiről. A Duna menti országok állami szervei és civil szervezetei az 1990-es évek közepe óta egymással együttműködve dolgoznak a vízgazdálkodási feladatok megoldásán, és ennek a munkának már látszanak az első eredményei.
A WWF évek óta figyelemfelkeltő rendezvényekkel ünnepli meg ezt a napot, melyek közül a legnépszerűbbnek a vízipisztoly-csata bizonyult.
Olyan eseményt próbáltunk rendezni, amibe mindenki bekapcsolódhat, és ahol mindenki jól érezheti magát. A Duna ökológiai állapotát jelenleg leginkább a hajóút-fejlesztési tervek veszélyeztetik. A WWF a Duna menti országokban, így Magyarországon is aprólékos munkával elemzi és kritizálja a hajóút fejlesztéséről szóló terveket és számos javaslatot fogalmaz meg. A vízipisztoly-csata jó alkalmat ad a figyelemfelkeltésre, ahol az esemény résztvevői megmutathatják, hogy számukra a Duna ökológiai értékei fontosabbak a gazdasági érdekeknél, és támogatják a WWF munkáját.
A Duna Napi rendezvényeinken a WWF több száz pártolója vesz rendszeresen részt. Az önkénteseket, szimpatizánsokat és érdeklődőket megmozgató programokkal hagyományt akarunk teremteni a Nemzetközi Duna Napon, hiszen a világ legnemzetközibb folyója – melynek vízgyűjtőjén 18 ország osztozik – érdemes arra, hogy a mellette élő emberek értékeljék adottságait és megőrizzék természeti kincseit.
Mi fenyegeti a Dunát?
Az Európai Unió TEN-T (Transz-Európai Közlekedési Hálózat) fejlesztési terveiben a folyó a Fekete-, és az Északi-tengert összekötő közlekedési folyosóként szerepel. Ám a Duna hajózhatóságának nem megfelelő kialakítása súlyosan károsíthatja a magyarországi Duna-szakasz még meglévő természeti környezetét, élővilágát.
Az egységes vízi út kialakítása miatt az év szinte teljes időszakában minimum 2,7 méteres vízmélységet kell biztosítani 150-180 méteres szélességben a folyó teljes hosszán.
A hajózhatóság fejlesztése gazdasági szempontból lényeges kérdés, de a döntésnél nem szabad figyelmen kívül hagyni az ivóvíz-ellátás, a természetvédelem és a rekreáció szempontjait sem. Nem a Dunát kell a hajózáshoz, hanem a hajózást kell a Dunához alakítani. Mindenki számára fontos, hogy a Duna kincsei, Gemenc, vagy a Duna-delta a jövőben is Európa maradandó értéke legyen.

Nemzetközi Duna Nap

Mi fenyegeti a Dunát?