Édesvizek

Édesvizek védelme
Víz nélkül nem lenne élet a Földön. Az édesvízi ökoszisztémák a Föld legváltozatosabb élőhelyei közé tartoznak. A víz az emberi élethez és a természeti rendszerek működéséhez egyaránt elengedhetetlen, ezért megőrzése az emberiség közös érdeke.
Az óceánok élővilága kapcsán, ha területet kell megemlíteni, akkor a Nagy-korallzátony jelentősége emelhető ki, illetve a Földön valaha élt legnagyobb faj, a kékbálna védelme.
A Föld folyóvizekhez, szárazföldi tavakhoz kötődő élőhelyei a legsérülékenyebb természeti rendszerek, ugyanakkor az erdők biológiai sokféleségét követően a legösszetettebb állat- és növényvilágnak nyújtanak otthont.
Az édesvízi ökoszisztémákra az emberi tevékenység miatti egyre jelentősebb klímaváltozás, és az éghajlat szárazodása romboló hatással van, de a folyóinkkal, ártereinkkel való megfelelő gazdálkodással és vízhasználattal mérsékelhetjük ezeknek a folyamatoknak a negatív hatását.
A rendkívüli odafigyelésre azért is szükség van, mert a felmérések szerint az elmúlt évszázadban a vizes élőhelyek közel fele eltűnt, és ezzel együtt az édesvízi fajok jelentős része kipusztult. Ha ez a folyamat ebben az ütemben zajlik, akkor fajok és élőhelyek százainak inthet búcsút az emberiség.

Az édesvizek védelme a WWF globális hálózatában
Édesvíz védelmi programunk célja, hogy az édesvízi élőhelyek világszerte védelem és fenntartható kezelés alá kerüljenek. A természet számára ez a fajok megmaradását eredményezi, az emberiség számára pedig lehetőséget nyújt a folyóvízi ökoszisztémák által nyújtott ökológiai szolgáltatások megőrzésére.
A jövőben nagy szerep fog jutni az egy főre jutó vízfelhasználás csökkentésére. Az ökológiai lábnyom fogalmán alapuló vízlábnyom kiszámítására egyre újabb módszereket dolgoznak ki, és egy-egy termék vagy szolgáltatás előállítása mögött rejlő felhasznált vízmennyiség egyre jobban megközelíti a valós értéket. A lakosságnak szembe kell néznie azzal, hogy a jövőben a víz felhasználását az élelmiszertermelés, vagy az ipari termelés során komolyabb súllyal kell kezelni, és a legminimálisabb pazarlást sem szabad megengedni.
Édesvizek védelme

Az édesvízi ökoszisztémák és az óceánok egyaránt előkelő helyen vannak a WWF természetvédelmi programjai között, szoros összefüggésben a kiemelt fontosságú élőhelyekkel, mint például az Amazonas-őserdeje, vagy a Kongó-medence, illetve a kulcsfontosságú fajok megőrzésével, mint például a tigris.Fotó: WWF Magyarország

Az édesvizek védelme a WWF globális hálózatában

Fotó: Hartmut JungiusA vízkincsben gazdag régiókban, így hazánkban is jószerivel észre sem vesszük ezeknek a szolgáltatásoknak a jelentőségét, de hiányuk minden bizonnyal napi szinten változtatná meg életünket. Az egészséges ivóvíz, a vízpart mint turizmusra, rekreációra alkalmas terület, vagy a szabad folyóvizekben való halászat mind ilyen szolgáltatásnak tekinthető. Vizeink védelme ezeknek az adottságoknak a megőrzését is szolgálja.

Fotók Kolontár - egy évvel későbbÜzleti Klub Találkozó és Szimpózium 2012Mecseki erdők mélyén

Tovább a honlapra