A Karib-tenger koronaékszere

Fabián Pina Amargós tengerbiológus szerint a Gardens of the Queen óceáni oázisa azért virulhat, mert Kuba valóban hathatósan védi tengeri rezervátumát.

Mivel az árapály és az áramlás nem hagyja messzire sodródni a tápanyagokat és a lárvákat, az életközösség egyelőre dacolni tud a korallfehéredéssel. A veszélyek azonban ugyanazok, mint másutt is a melegedő, savanyodó, emelkedő szintű tengerekben. Lassan lejár az Egyesült Államok kereskedelmi embargója, a kubai vizek előbb-utóbb rengeteg amerikai turistát csábítanak majd ide. Sürgősen egyensúlyt kell tehát találni ökoturizmus és természetvédelem között. A kubaiak jól tudják, mit veszíthetnek – a Karib-tenger eleven koronaékszerét.

Megjelent a National Geographic májusi száma.

Fotók Hódtelepítés 2008.Föld Órája Fővárosa kihívás 2016Big Jump - Nagy Ugrás 2012