Beszámoló a Kárpátok Egyezmény konferenciájáról

A Kárpát-medence rendkívül gazdag természeti kincsekben. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ilyen változatos környezetben élhetünk Európa szívében. Azonban országok közötti együttműködésre van szükség ahhoz, hogy fennmaradjon a térség sokszínűsége. A régió környezetvédelmi és agrárminiszterei háromévente találkoznak a Kárpátok Egyezmény konferenciáján, hogy megtárgyalják a környezetvédelem legsürgetőbb kérdéseit. A találkozót idén Magyarország rendezte, és a WWF ifjúsági delegáltjaként én is felszólalhattam a konferencián.

Ferenczy Konrád vagyok, a Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem társadalomtudományi karon, és idén kezdtem el dolgozni a gyakornokként a WWF Magyarországnál. Az a megtiszteltetés ért, hogy nemcsak részt vehettem, de beszédet is mondhattam a Kárpátok Egyezmény konferenciájának harmadik napján, a miniszteri ülésen.

Az egyezmény egy kormányok közti megállapodás, amit hét ország (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország, Szerbia, Ukrajna) írt alá 2003-ban. A tagországok célja az volt, hogy megőrizzék a Kárpát-medence természeti kincseit, és támogassák a fenntartható gazdálkodást. Az együttműködés azóta kiterjedt olyan területekre is, mint a természetvédelmi oktatás, a fenntartható turizmus vagy a környezetbarát közlekedés.

A konferenciát idén Lillafüreden tartották, a Bükki Nemzeti Park területén, amely csodálatos környezetet biztosított az üléseknek. A háromnapos találkozó alatt döntéseket hoztak többek között a klímaváltozás helyi hatásainak enyhítéséről, a fenntartható mezőgazdaságról és a környezeti nevelésről. A harmadik, záró napon vettek részt a tagállamok miniszterei, hogy aláírják a meghozott döntéseket; ezen a napon kaptunk szót Marijával, a WWF szerbiai aktivistájával, hogy elmondjuk az álláspontunkat a Kárpát-medence jövőjéről a képviselőknek. Ami engem illet, az energiapazarlás és túlfogyasztás problémáira igyekeztem felhívni a delegáltak figyelmét egy nagyvárosi, budapesti fiatal szemszögéből.

Rendkívüli élmény volt testközelből látni, hogy hogyan működik a nemzetközi döntéshozatal: a WWF és más természetvédelmi civil szervezetek az állami szakértőkkel közösen dolgozva segíthetnek kialakítani a régió jövőjét. Emellett hatalmas lehetőséget kaptam azzal, hogy delegáltként közvetlenül szólhattam a résztvevő országok vezetőihez; azokhoz, akik a döntéseikkel hatással vannak a Kárpát-medence sorsára. Azonban fontos leszögezni, hogy a konferencián hozott döntések csak irányelvek, ezért sok múlhat azon, hogy az országok hogyan alkalmazzák a szabályokat a jövőben. A következő évek során derül ki, hogy tényleg sikeres-e a Kárpát-medence országainak együttműködése.

Ferenczy Konrád

Fotók Rupp-hegy kirándulás 2015ÓriáspandaWWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.