Denevérek védelmében

Az áthűlt telelőhelyeken téli álmukból ébredt denevérek utolsó erejükkel keresnek menedéket lépcsőházakban, panelek környékén. Kérünk mindenkit, ne bántsa az állatokat, hanem hívja a Madármentő Állomást!

Napok óta folyamatosan csörög a telefon a Madármentő Állomáson, az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott denevérek miatt. Többségében segíteni szeretnének a kisemlősökön, de érkezett olyan hívás is ahol, a telefonáló szomszédja eltaposta a védett állatokat.

Kérünk mindenkit, hogy ha lépcsőházakban, panel épületek környékén, vagy bárhol denevért talál, ne bántsa! A hideg időjárás miatt bizonyos esetekben a telelő rések és helyek áthűlnek, és a denevérek utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő denevérek mostanra már részben felélték az elraktározott energia tartalékukat, és a hideg miatt való ébredéssel további energiát vesztenek. Ez akár az állatok elhullásához is vezethet.

Ha denevért találsz, így mentheted meg az életét:
- fogd meg kesztyűvel, és tedd egy jól zárható dobozba.
- ha félsz tőle, akkor kartonpapírral nyúlj alá, és így tedd a dobozba.
- a doboz oldalára fúrj apró szellőző réseket.
- a dobozt vidd fagymentes, meleg helyre.
- hívd fel a Madármentő Állomást: 06 30 689 2727 (ha nincs pénz a telefonodon, visszahívnak). Ők segítenek!

Ismerd meg Kárpáti Erdeink című projektünk keretében folytatott denevérvédelmi munkánkat és elért eredményeinket.
Itt olvashatsz bővebben a denevérek mentéséről.
Itt pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság "Ismeretlen társbérlőink a denevérek" című kiadványát éred el.

Fotók Táblaavatás - Naplás-tóWWF Nagy Ugrás 2015WWF Föld Órája 2013