Életadó, vigasztaló mesélő fák

Minden fának megvan a saját históriája, és ezt a históriát némelyikük kivált ékesszólóan meséli el az utókornak.

A fák hősi idők tanúi, becses emlékek őrizői, hiedelmek megtestesítői, tragédiák szemlélői. Képzeletünket is benépesítik: a mesék sötétlő rengetegében, kerek erdejében fantáziánk, félelmeink teremtette lények, boszorkányok, tündérek, szellemek, egyszarvúak és agg remeték élnek.

A fák nyelvünkben, gondolatainkban inspirálnak bennünket. A nagy eszmék térképének legnevezetesebb koordinátái épp egy fa előtt futnak össze – az angliai Lincolnshire-ben, egy gyümölcsöskert, azóta már kerítéssel övezett almafája előtt. A történet szerint 1666-ban abban a kertben, egy lepottyanó alma láttán ötlött fel az ifjú tudósban, Isaac Newtonban a nagy kérdés: vajon miért hullik az alma mindig a földre?

A mi életünk is tele van, fákhoz köthető első, korszakos jelentőségű pillanatokkal, sokszor ők a szemtanúi annak, hogy az élet mindig megy tovább.

Megjelent a National Geographic márciusi száma.

Fotók Duna NapWWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.Táblaavatás - Naplás-tó

Tovább a honlapra