Enged a föld

Az Alaszka délnyugati partján fekvő nunalleqi lelőhelyen feltárt tárgyak drámai eseményekről tanúskodnak. A hétköznapi tárgyak több száz évet jégbe dermedve vészeltek át. Tulajdonosaik, a telepen élő jupik őslakosok szűk négyszáz esztendeje rettenetes támadás áldozatául estek.

Egy-egy réges-régi tragédia maradványai évszázadok után valóságos kincsesbányául szolgálhatnak a régészeknek. A változatos, meglepően jó állapotú leletek úgy 1660 óta pihentek a fagyos földben. A nunalleqi feltárások 2009-ben kezdődtek; akkor fél méter mélyen húzódott a földben a fagyhatár.

A talaj mára egy méter mélységben fölengedett. Jégbe fagyva épen maradtak a rozmáragyarból, uszadékfából, rénszarvasagancsból, csontból faragott tárgyak, ám jég híján korhadni, töredezni kezdenek. Létkérdés tehát a gyors leletmentés. 1900 óta 20 centiméterrel emelkedett a világtengerek szintje, ami már közvetlenül veszélyezteti a parti lelőhelyeket. Ez aggasztóbb a permafroszt visszahúzódásánál is. Mivel a fagyott talaj kienged, Nunalleq süllyed, így erősebben ostromolják a tenger hullámai is.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic áprilisi száma!

Fotók Föld Órája 2015A természetvédelmi őrszolgálat mindennapjaiTerepi nap és vízibivaly-hajtás Tiszatarjánban