Indonéz pillangóbiznisz

A Blume-pillangó, közkeletű nevén indonéz fecskefarkú lepke, a Papilio blumei egyedül itt honos, Sulawesi szigetén, és itt is csak bizonyos magasságban, a hegyek sziklás, nedves, vékony talajú lejtőin, ahol a fölfelé tartó ember minden lépésével kisebb földcsuszamlást okoz. Az orom felé kapaszkodtomban lassan megértem: ezért ilyen értékes ez a lepke. És ezért van feketepiaca.

A gyűjtő, Jasmin Zainuddin megáll egy pillanatra, és botját próbaképpen beledöfi a nedves földbe. „Kicsit följebb kell mennünk” – mondja. A születésétől Sulawesin élő Jasmin az eltelt évtizedek alatt pompásan kiépítette informátorokból, vadászokból és szállítókból álló hálózatát.

A mai napja a sziget délnyugati csücskén, Makassar városban indult. Őt és embereit furgon hozta a síkságról a trópusi dzsungelbe, egy hegyi faluig.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic augusztusi száma!

Fotók Kolontár - egy évvel későbbHódtelepítés 2008.WWF Föld Órája 2013