Ívó sügérek és cápák a Déltengeren

Eddig nem volt szemtanúja a Francia Polinéziában, egy atoll érintetlen csatornájában zajló jelenségnek, amint éhes cápák támadnak az éppen ívó fűrészessügérekre.

A Fakarava atoll úgy hatvan kilométer hosszú korallnégyszög Francia Polinéziában. Déli végén szűk csatorna szeli át. Minden év júniusában rengeteg terepszínű fűrészessügér gyűlik össze a csatornában – itt, egy három futballpálya-nagyságú területen ívnak. A szorosban hatóránként végigzúdul a víz; hol feltölti a lagúnát, hol visszaáramlik a tengerbe. A nagyjából fél méter hosszú, kövér sügérek nincsenek egyedül: több száz szürke szirtcápa les rájuk. A nőstény sügérek a korallszirteknél élő más halakhoz hasonlóan legfeljebb néhány napot töltenek az ívóhelyen.

Ám valamiért az év nagy részében magányosan élő hímek már hetekkel korábban seregével gyülekeznek. Végül a halak az ikrák és hímivarsejtek felhőit egyszerre a vízbe bocsátják. Erre a helybeliek szerint teliholdkor kerül sor. Társaimmal együtt négy éven át igyekeztünk dokumentálni és megismerni ezt a bámulatos, ám rejtélyes jelenséget. Összesen 21 hétig merültünk, háromezer órát töltöttünk a 35 méter mély csatornában. Johann Mourier és Antonin Guilbert tengerbiológusok 2014-ben, az első évünkben először mérték fel az állatok egyedszámát.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic májusi száma!

Fotók Szegedi túraÜzleti Klub Találkozó és Szimpózium 2012Terepi nap és vízibivaly-hajtás Tiszatarjánban