Kitiltották a vadállatokat Románia cirkuszaiból

Nem megengedett ezentúl Romániában a vadállatok cirkuszi szerepeltetése. A román kormány úgy döntött, hogy 56 év után betiltja az olyan mutatványokat, amelyekben tigrisek, oroszlánok, medvék, elefántok, illetve más vadállatok szerepelnek. Az ország így egyike lett annak a 25 európai államnak, ahol hasonló tilalom van érvényben.

A törvénytervezet, amelyet 2015-ben Remus Cernea korábbi független parlamenti képviselő – ma aktivista – és a Vier Pfoten nemzetközi állatvédő szervezet romániai szárnya már egyszer benyújtott, azt követően emelkedett idén is napirendre, hogy januárban a bukaresti Globus cirkuszt elpusztító tűzvészben 11 állat, köztük 2 szibériai tigris is elpusztult. A tragédia után a romániai WWF a következőt üzente a politikai elitnek: „Engedjék szabadon az állatokat! Nekik a vadonban a helyük, nem a cirkuszban!” A WWF petícióját már az első napon több mint 10 000 természet- és állatbarát írta alá. A listán szereplő aláírások száma azóta már meghaladta a 63 000-et is.

A törvénytervezetet – amelyet a román Szenátus eleinte elutasított – minden szakbizottság jóváhagyta, 2017. június 13-i plenáris ülésén a Képviselőház pedig el is fogadta. A törvény alapján tilos gerinces állatokat cirkuszban vagy más előadáson szerepeltetni attól függetlenül, hogy fogságban vagy természetes élőhelyükön születtek, illetve hogy mennyire idomították be őket. A törvény kihirdetését követően az intézményeknek 18 hónapjuk van arra, hogy rezervátumokban vagy állatkertekben helyezzék el az állatokat.

„A mai nap nem csak a tigrisek számára meghatározó, hanem az összes vadállatnak is. Világszerte napjainkban kevesebb, mint 4000 tigris él szabadon. Láthatjuk tehát, hogy mennyire fontosak azok a lépések, amelyeket ebben az ügyben eddig tettünk. A vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltásával a rájuk irányuló piaci kereslet egy része megszűnik, ezzel együtt pedig a rájuk helyezett nyomás csökken. Egyetlenegy tigris, oroszlán, medve vagy elefánt sem fog Romániában tovább szenvedni csupán azért, hogy néhány ember jól szórakozzon. A román cirkuszok nem fogadhatnak ilyen állatokat, a vadállatokat szerepeltető vándortársulatok pedig nem léphetik át határainkat. Rengetegen írták alá a petíciónkat; ebből is látszik, hogy társadalmunk szerencsére fejlődik. A társadalmi nyomás ezen formája pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy ezzel a fejlődéssel törvényeink is lépést tartsanak” – nyilatkozta Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója.

13 ország – 3890 vadon élő tigris

A 2010-ben Oroszországban, Szentpéterváron összehívott Tigrisvédelmi Csúcstalálkozón a vadon élő tigriseknek otthont adó 13 ország kormánya (Bhután, Kambodzsa, Kína, India, Malajzia, Banglades, Indonézia, Mianmar, Vietnám, Laosz, Nepál, Oroszország és Thaiföld) az ún. „Tx2 célok” elfogadásával megállapodott, hogy 2022-ig, a következő kínai Tigris évéig megduplázzák a vadon élő tigrisek számát. A csúcstalálkozó idején mindössze 3200 tigris élt szabadon – ez roppant kevés a száz évvel azelőtti 100 000 példányhoz képest. Jelenleg 3890 tigris él természetes élőhelyén, számuk pedig egyre csak gyarapodik Indiában, Oroszországban, Nepálban és Bhutánban. A helyzet azonban továbbra is bizonytalan: csak orvvadászok 76 tigrist mészároltak le Indiában 2016-ban, ráadásul az elkövetkező 10 év folyamán akár ki is halhat az a kevesebb, mint 500 példány, amelyek jelenleg Kína, Mianmar, Thaiföld és Malajzia területén élnek.

Fotók PET Kupa 2017Hódtelepítés 2008.Nagy Ugrás 2016