Legelésző majomsereg

A hegyipávián, az afrikai havasi rétek lakója csak az Etióp-magasfölfön honos.

Ő a Theropithecus nemzetség utolsó mohikánja; fölmenői évmilliókkal ezelőtt még Dél-Afrikától Spanyolországig és Indiáig előfordultak. Egykor uralkodó főemlősök voltak a Theropithecus-félék (egyikük olyan hatalmasra nőtt, mint ma a gorilla), ám végül kipusztultak – föltehetően az éghajlatváltozás miatt, mert alulmaradtak a versenyben az alkalmazkodóképesebb pusztaipáviánnal szemben, és mert őseink előszeretettel vadászták őket.

A nemzetség egyetlen fennmaradt képviselője, a hegyipávián azért is izgalmas kutatási alany, mert életmódját megismerve legalábbis részleges képet kaphatunk arról, hogymint éltek emberelődeink.

Megjelent a National Geographic júniusi száma

Fotók Üzleti Klub Találkozó és Szimpózium 2012Erdei kirándulások 2015Palánták Program