Macskák kisebb kiadásban

megosztás:

A sztárok egyelőre a nagymacskák. Apróbb rokonaikról jóval kevesebbet hallani, pedig ők is megérdemlik a figyelmünket.

A spanyol állam Life+Iberlince projektje keretében közel két tucat szervezet dolgozik a párduchiúz (Lynx pardinus) boldogulásáért a Pireneusi-félszigeten.

Tíz éve még senki sem gondolta volna, hogy az ember által átalakított, mindinkább fölszabdalt tájon is megélhet ez a kis termetű macska; ám azóta kiderült, hogy elképesztően jól alkalmazkodik, mondja Garrote, a Life+Iberlince biológusa. A borostyánsárga szemű, dús szakállú párduchiúz egyedszáma sok évtizedes fogyatkozás után nemrég indult csak növekedésnek. 2002-ben, amikor az Iberlince megkezdte működését, száz-egynéhány párduchiúz élt csupán a bozóttal benőtt vidékeken. Egyrészt a vadászok tizedelték őket, másrészt egy vírus, amely kis híján kiirtotta legfőbb prédaállatukat, az üregi nyulat. A genetikai változatosság csökkenése miatt a hiúzpopulációban elharapóztak a betegségek, és egyre gyakoribbak lettek a születési rendellenességek.

Megjelent a National Geographic februári száma.

 

 

Fotók Terepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanNagy Ugrás 2017 - HerendDuna Nap

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!