Mi lesz a sorsa az afrikai Okavango-deltának?

A világ legnagyobb oázisának is tekinthető tájról a víz sohasem jut el az óceánba: a medence délkeleti pereménél a végtelen homoktengerbe vész.

Elefántok, vízilovak, krokodilok, hiénakutyák, varacskos disznók, zambézi mocsáriantilopok, kafferbivalyok, oroszlánok és zebrák mellett számos madárfaj lel menedékre. Az idegenforgalom több százmillió dollárt hoz évente. Az űrből persze nem látszanak a vízilovak, a perzselő napsütés elől a tüskés bozót alá húzódó vadkutyák, az elégedett látogatók és helyi vállalkozók. És az sem látszik, honnan is jön ez a rengeteg víz.

A hatalmas víztömeg csaknem egésze a problémás Angolából érkezik. A csapadékos angolai hegyekből hozza le a sebes folyású Cubango meg a lomhább Cuíto az ország délkeleti fertályába. Ott aztán tavakat alkot, majd lassan átcsordogál a füves árterületeken, a tőzegmocsarakon, illetve az alattuk húzódó homokrétegen.

A két folyó ezután ágakra szakad, Angola déli határánál egyesül, és Okavango néven folyik tovább. Áthalad a Namíbiához tartozó keskeny Caprivi-sávon, és végül eléri Botswanát. Évente átlagosan 9,4 billió liter víz jut el így délre. Ha Angola „elzárná a csapot”, kiszáradna az Okavango-delta. Eltűnnének a vízilovak, antilopok, a lármás rétisasok, ám Délkelet-Angolában mostanában új szelek fújnak.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic novemberi száma!

Fotók WWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.Nagy Ugrás 14 településenBig Jump - Nagy Ugrás 2012