Miért olyan fontosak?

Ma már a madarak képviselik legszembetűnőbben és legnagyobb számban az ember előtti idők világát. Minden idők legnagyobb szárazföldi állatainak leszármazottai: az ablakunk előtt ügyködő cinege és pinty valójában aprócska, remekül alkalmazkodott dinoszaurusz.

A tóban úszkáló réce küllemre és hangra sem más, mint 20 millió évvel ezelőtt élt őse a miocén korban, amikor még a madarak uralták a Földet.

Ám ma, amikor egyre mesterségesebb világunkban már tollatlan műmadarak, drónok röpködnek körülöttünk, mind kevésbé látjuk hasznát annak, hogy a természet hajdani urait ajnározzuk, oltalmazzuk. De valóban a gazdasági haszon lenne a legfőbb mérték? Hiszen ha hagyjuk a madarakat a feledés homályába veszni, azzal saját múltunkat is feledjük.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic januári száma!

Fotók Big Jump - Nagy Ugrás 2012Magyar Természet Napja 201625 éves a WWF Magyarország