Növényevők és nagyragadozók: új világrend az északi hegyvidéken

Negyedmagunkkal állunk a Zempléni-hegység egyik erdejében, és egy elejtett muflon tetemét szemléljük. Vajon a természet megrendítő vastörvényeire ma is szükség van?

Ma már senkinek nem újdonság, hogy a nagyragadozók – farkasok, hiúzok és medvék – visszatértek hazánkba. A huszadik század első felében tűzzel-vassal irtott fajok ma már újra jelen vannak erdeinkben, mindenekelőtt az Északi-középhegységben. Bár az első reakciók vegyesek – van, aki aggódik miattuk, mások lelkesednek – annyi biztos, hogy természetvédelmi szempontból nagy segítséget jelent a vadon legképzettebb vadászainak megjelenése.

A nagyragadozók természetes élettere – ahol világra jönnek, vadásznak és pihennek – az erdő. Magyarország erdein nem csak az ipari célú fakitermelés hagyott nyomot, hanem az utóbbi évtizedekben hatalmasra duzzadó vadlétszám is. Soha ennyi őz, szarvas és vaddisznó nem taposta erdeink talaját, rágta növényzetét – köztük a fiatal fák hajtásait. Ennek nyomán van, ahol csak lassan újul fel az erdő, leromlott életközösséggé vált, amely egyre kevésbé nyújt otthont az erdei növény- és állatfajok többségének. A visszatérő hiúzok és farkasok ezekbe az erdőkbe csöppentek – és máris elkezdték helyreállítani a rendet. A nagyragadozó nem csak selejtez, amikor a napi betevő patásokat elejti. Kialakítja a szaknyelven félelem-térképnek nevezett virtuális teret – vagyis a tájnak azon részeit, ahová a vad már csak nagy ritkán téved. Az erdők itt kezdenek el felújulni leghamarabb – alakulnak vissza természetes erdővé.

Két elejtett muflont is láttunk még az elmúlt héten a zempléni hegyekben, melyek jelzik, hogy a farkasok bizony vadásznak. Egyesek szerint már most – alig néhány évvel a gyakoribb megjelenésük óta - szembetűnő az erdőket járva, hogy a vadon újra erőre kap. Ismét magunk mellett tudhatjuk az erdők csúcsragadozóit, melyek nélkül szegényebb lenne az életünk, környeztünk pedig tovább romlana.

Gálhidy László

Fotók Nagy Ugrás 2016WWF Nagy Ugrás 2015Terepi nap és vízibivaly-hajtás Tiszatarjánban