Rasszok? Egy biológiai tévképzet históriája és háttere

Az elmúlt évtizedekben a genetika bebizonyította, hogy statisztikai alapon bármelyik ember közelebbi rokona bármely másik embernek, mint bármelyik csimpánz a másiknak – habár emberből ma már sokkal több van, mint csimpánzból.

A világban minden embernek ugyanaz a génkészlete, csak éppen némelyik génből más-más változatot hordoz (kivéve a genetikailag elvben egyforma egypetéjű ikreket). A kutatók éppen ezeket az eltéréseket, a genetikai változatosságot vizsgálva rajzolták meg az emberiség „családfáját”, és derítettek fényt a másik alapigazságra: minden ma élő ember Afrikából származik.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic júliusi száma!

Fotók Mission ImPanda vetélkedő a Föld NapjánNagy Ugrás 2016WWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.