Rekordállító expedíció a Déli-sarkra

Te is szoktál kapni szívószálat az italodba? Ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Egy magyar világjáró, Wynne-Hughes Veronika az Antarktisz rekordállító expedíciójára készül a természetvédelem és a fenntarthatóság jegyében.

Évről évre hamarabb jön el az a nap, amikor kimerítjük a Föld egy évre elegendő tartalékait. Tavaly az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása augusztus 2-án lépte át azt a szintet, amit a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. További intő jelnek számít, hogy több millió négyzetkilométeresre becsült szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén, illetve nyáron az Antarktiszról is leszakadt egy óriási jégtömb.

Ahogy a kukákba dobott szemetünk sorsát sem látjuk, úgy az Antarktisz sincs közvetlenül a szemünk előtt – az ózonréteg mégis a Déli-sarkvidék fölött a legvékonyabb.

A tárgyak fogságában a feleslegesség szem előtt tartása elengedhetetlen, a felesleges műanyag tárgyaknál pedig ez hatványozottan fontos. Mert „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

Hajóról az Antarktiszra

Wynne-Hughes Veronika korábban két és fél évig járta a Földet hajóstopposként. Máltáról indult, és folyamatosan nyugatra tartva a Cook-szigeteken kötött ki. Összesen 11 hajón utazott, melyek magántulajdonban lévő, kis vitorlások, legtöbbjükön szélgenerátorral és napelemmel. Leggyakrabban motor használata nélkül, a szél erejét használva jutottak el egyik pontból a másikba. Vitorlázás közben halat fogtak, melyet a helyiekkel csereberéltek zöldségre, gyümölcsre.

Veronika számára a tengerek és óceánok átszelése világított rá leginkább a felgyülemlett hulladékmennyiség és az általános pazarló életmód problémájára. Utazása során rengeteg szemetet látott, amik a tengerekben úsztak vagy a partokon gyűltek fel.

Hajóstoppos utazását követően éppen ezért úgy döntött, hogy következő nagy projektjének, az Antarktisz átszelésének fő üzenete a természetvédelem, a fenntarthatóság és a felesleges műanyaghasználat elkerülése lesz. Ha sikerül megvalósítani az expedíciót, akkor Veronika lenne az első magyar, aki eljut az antarktiszi kontinens szélétől a Déli-sarkra. Az expedíció több évig tartó előkészületei során Veronika antarktiszi tréningeken vett részt, rekordhidegben sátrazott itthon, és tavaly – szintén első magyarként – az Északnyugati-átjárót is átszelte gyalogosan.

A WWF Magyarország kiemelten kezeli a fenntarthatóságot, és Veronika expedíciója mellé állt: ha megvalósul az utazás, akkor folyamatosan közvetíteni fogjuk az eseményeket, sőt, izgalmas játékokkal vonjuk be a közönséget is. Az expedíció megvalósulása esetén a beérkező támogatásokkal Veronika a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját is segíti.

Veronikáról bővebb információt a www.dreammanager.eu oldalon találsz, az expedíciót pedig ide kattintva tudod támogatni: www.gofundme.com/antarctrip

Fotók Rupp-hegy kirándulás 2015WWF Nagy Ugrás 2015WWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.