Sisakjáért vadásszák, egyre ritkább madár

megosztás:

A délkelet-ázsiai, igencsak különös kalapácsfejű szarvascsőrű madarakra rossz idők járnak.

Társaimmal egy ősi szabású, bizarr küllemű s egyre ritkább madarat keresünk: a kalapácsfejű szarvascsőrűt. Csapatunkat Pilai Poonswad vezeti; a thai kutatónő, akit a szűkebb szakmában csak „a szarvascsőrűek nagyanyjaként” emlegetnek, idestova negyven éve tanulmányozza és védi ezeket a különleges madarakat. Velünk tart még Tim Laman fotográfus, egy filmes szakember, Pilai néhány kollégája, valamint a hegy lábánál megbújó falu néhány lakosa, akik poggyászunkat szállítják, és a táborverésben is segítenek. Tudtuk előre, hogy kemény menet lesz; a szarvascsőrűek gyanakvóak és ijedősek, ráadásul egyre kevesebb van belőlük, így nem egyszerű rájuk találni.

Végre elérjük a célpontot, egy trópusi keményfát: a dipterokarpusz jó 50 méter magas, az erdő fáinak többségét túlnőtte. Valamivel félmagasság fölött üreg nyílik rajta: oda falazta be magát pár hónapja egy szarvascsőrű, aztán az üreg mélyén lerakott egy tojást. Ugyan lentről nem láthatunk az üregbe, de tudjuk, hogy hamarosan föltűnik majd a papa – jön, hogy enni adjon a családnak.

Tudj meg többet: megjelent a National Geographic szeptemberi száma!

 

 

Fotók Kolontár - egy évvel későbbMagyar Természet Napja 2016Mission ImPanda vetélkedő a Föld Napján

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!