Szakmai előrelépés a Fenntartható fejlődés bizottsága ülésén

Tegnap délután az Országgyűlés Fenntarható fejlődés bizottsága támogatta az állami vagyonról szóló törvény tervezetéhez benyújtott, természetvédelmi szempontból kedvező módosító javaslatokat. A természetvédők szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a kormány eredeti javaslata sérti a természeti erőforrások védelmét.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország üdvözli, hogy a természetvédelmi intézményrendszer tervezett változtatásával kapcsolatos aggályoknak már nemcsak a civilek adnak hangot. A T/3788 számú „az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvénytervezethez tegnap délután két módosító javaslat került az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elé. Bencsik János (Fidesz) és Sallai R. Benedek (LMP) által beterjesztett javaslatok a tervezetet úgy módosítanák, hogy a védett területek vagyonkezelési feladatait alapvetően a nemzeti parkok lássák el.

A bizottság többsége igennel voksolt az egészséges környezethez való alapjogot sértő, alkotmányos visszásság aggályát felvető törvénytervezet ellen benyújtott javaslatra. Így a szavazás végeredményeként a bizottság mindkét módosító javaslatot támogatta, ezzel egyértelműen hangot adva a kormány, ezen terve feletti aggodalmának.

„Mindkét módosító javaslat az előterjesztés természetvédelmi vonatkozású paragrafusainak javítását célozza. Ezeknek a javaslatoknak támogatásával a Fenntartható fejlődés bizottsága egyértelműen kiállt a nemzeti park igazgatóságok jogosultságait csorbítani szándékozó jogszabálytervezet ellen” – mondta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója. „Kíváncsian várjuk a kormány reakcióját: mi továbbra is a tervezet visszavonását szorgalmazzuk” – fejezte be az igazgató.

Fotók Palánták ProgramTetraPak kiállításTerepi nap és vízibivaly-hajtás Tiszatarjánban