Százötven szervezet az állami földvagyon elherdálása ellen

Több mint százötven civil szervezet fordult az Országgyűléshez, hogy a képviselők ne támogassák a nemzeti parkok jogait csorbító állami vagyonról szóló törvény tervezetét.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország kezdeményezésére fordultak kiáltvánnyal a képviselőkhöz a szervezetek. A levelet számos környezetvédő szervezet, mint a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport, illetve más civil szereplők is, mint például a Gazdatanácsok Szövetsége írta alá.

A szervezetek felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a magyar államnak az állampolgárok egészséges környezethez való alkotmányos jogát a környezetvédelmi jog- és intézményrendszer megfelelő szintű fenntartásával kell biztosítania, az évtizedek munkájával elért védelmi szinttől nem léphetnek vissza szabadon.

Véleményük szerint  hazánk természeti örökségét veszélyeztetné, ha a védelem alatt álló állami földterületek sorsáról a természetvédelmet alapfeladatként ellátó nemzeti park igazgatóságok helyett a birtokpolitikában érdekelt  Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntene. A civilek számon kérik a kormányon, hogy a nemzeti park igazgatóságok finanszírozása kiszámíthatatlan, illetve azt is, hogy a törvénytervezetet a társadalmi szereplők kizárásával készítették elő.

A levél aláírói kérik az országgyűlési képviselőket, hogy ne támogassák a törvényjavaslat elfogadását. A teljes lista ezen a linken elérhető.

Fotók Mission ImPanda vetélkedő a Föld NapjánTermészetes vízmegtartás, lefolyáslassítás, árvízi védekezés AngliábanWWF Föld Órája 2013