Töredező ágon

megosztás:

A faj populációs viszonyait hosszú ideje tanulmányozó Erik Meijaard véleménye szerint a borneói orangutánok száma 40 és 100 ezer között lehet. Szumátrán pedig a környezetvédelmi szakemberek számításai szerint alig 14 ezer példány maradt. 

Az egyedszámcsökkenés eredendő oka az élőhelypusztulás, annak fő oka a fakitermelés, valamint a sütőolajat és egyéb termékek alapanyagát adó olajpálma-ültetvények rohamos terjeszkedése. De másfelől is súlyos veszély fenyegeti  a borneói és szumátrai orangutánokat. A 2013-as felmérés szerint a legutóbbi tíz évben 65 ezer egyedet gyilkoltak meg Borneón. Egy részüknek azért kellett pusztulniuk, hogy a nyomorgó helyiek húshoz jussanak, másoknak pedig, mert a termést dézsmálták, vagy kölyküket védték a vadászok ellen. Az orangutánbébik Indonézia-szerte, sőt a tengerentúlon is igen keresettek a feketepiacon.

Mivel az anyák utolsó csepp vérükig védelmezik kicsinyüket, általában minden teketória nélkül agyonlövik őket – és velük együtt majdani ivadékaikat is elpusztítják.

A Gunung Palung közelében létesült vadmentő állomásra egyre-másra érkeznek az árva kölykök. Borneó és Szumátra állatmenhelyein ma ezernél több fiatal orangután él. A végcél: visszatelepíteni őket a vadonba. Ám mert mesterséges viszonyok között nehéz megtanítani nekik a vadonbéli túlélés fortélyait, nagy kérdés, hogy hosszú távon életben maradhatnak-e természetes környezetükben.

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic decemberi számában.

 

 

 

Fotók Föld Órája 2015Terepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanErdei kirándulások 2015

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Tovább a honlapra