Töredező ágon

A faj populációs viszonyait hosszú ideje tanulmányozó Erik Meijaard véleménye szerint a borneói orangutánok száma 40 és 100 ezer között lehet. Szumátrán pedig a környezetvédelmi szakemberek számításai szerint alig 14 ezer példány maradt.

Az egyedszámcsökkenés eredendő oka az élőhelypusztulás, annak fő oka a fakitermelés, valamint a sütőolajat és egyéb termékek alapanyagát adó olajpálma-ültetvények rohamos terjeszkedése. De másfelől is súlyos veszély fenyegeti  a borneói és szumátrai orangutánokat. A 2013-as felmérés szerint a legutóbbi tíz évben 65 ezer egyedet gyilkoltak meg Borneón. Egy részüknek azért kellett pusztulniuk, hogy a nyomorgó helyiek húshoz jussanak, másoknak pedig, mert a termést dézsmálták, vagy kölyküket védték a vadászok ellen. Az orangutánbébik Indonézia-szerte, sőt a tengerentúlon is igen keresettek a feketepiacon.

Mivel az anyák utolsó csepp vérükig védelmezik kicsinyüket, általában minden teketória nélkül agyonlövik őket – és velük együtt majdani ivadékaikat is elpusztítják.

A Gunung Palung közelében létesült vadmentő állomásra egyre-másra érkeznek az árva kölykök. Borneó és Szumátra állatmenhelyein ma ezernél több fiatal orangután él. A végcél: visszatelepíteni őket a vadonba. Ám mert mesterséges viszonyok között nehéz megtanítani nekik a vadonbéli túlélés fortélyait, nagy kérdés, hogy hosszú távon életben maradhatnak-e természetes környezetükben.

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic decemberi számában.

Fotók Föld Órája 2015Terepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanErdei kirándulások 2015

Tovább a honlapra