Erdei nagyragadozóink védelme

megosztás:

Fotó: Staffan WidstrandA természetben a ragadozók fontos szerepet töltenek be, a világ bármely részén. Selejtezésük hozzájárul ahhoz, hogy a növényevő fajok állományai egészségesek maradjanak, és ne szaporodjanak el a területen túlzott mértékben. Még magas vadsűrűség mellett is biztosítják, hogy az adott élőhely legalább néhány foltján csökkenjen a növényevők hatása, és itt a természet meg tudjon újulni.

A WWF Magyarország több mint 20 éve dolgozik a természetes erdei élőhelyek védelméért. Hazánkban a szürke farkas, a barna medve és az eurázsiai hiúz fordul elő, így figyelmünket az ő védelmük felé fordítjuk.

Farkasvédelmi programunk keretein belül a kutatásnak, a lakossági kommunikációnak és az illegális kilövésekkel kapcsolatos figyelemfelhívásnak is kulcsszerepe van.

Térségünkben elsősorban a kárpátaljai-máramarosi medvék mozgását vizsgáltuk a befogott példányokra szerelt műholdas nyomkövető nyakörvek segítségével. A projekt eredményeként kiváló térképek készültek a medvék által használt útvonalakról, amelyek védelme a jövőben elsőrendű Fotó: Fritz Pölkingfontosságú.

A 2000-es évek eleje óta támogatjuk a hazánkban kihalt hiúz visszatérését. Kiadványokkal, előadásokkal, TV- és rádióinterjúk segítségével mutatjuk be a faj tulajdonságait, szerepét a természetben. Jelenleg kameracsapdák kihelyezésével segítjük a farkasok mellett a hiúzok kutatását is. Az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve évek óta célunk egy hiúz befogása, amelyet rádiótelemetriás nyakörvvel ellátva információkat kaphatunk az egyed területhasználatáról, táplálkozásáról.

További részletek törekvéseinkről

 

 

Fotók Táblaavatás - Naplás-tóFöld Órája 201725 éves a WWF Magyarország

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!