Erdei nagyragadozóink védelme

Fotó: Staffan WidstrandA természetben a ragadozók fontos szerepet töltenek be, a világ bármely részén. Selejtezésük hozzájárul ahhoz, hogy a növényevő fajok állományai egészségesek maradjanak, és ne szaporodjanak el a területen túlzott mértékben. Még magas vadsűrűség mellett is biztosítják, hogy az adott élőhely legalább néhány foltján csökkenjen a növényevők hatása, és itt a természet meg tudjon újulni.

A WWF Magyarország több mint 20 éve dolgozik a természetes erdei élőhelyek védelméért. Hazánkban a szürke farkas, a barna medve és az eurázsiai hiúz fordul elő, így figyelmünket az ő védelmük felé fordítjuk.

Farkasvédelmi programunk keretein belül a kutatásnak, a lakossági kommunikációnak és az illegális kilövésekkel kapcsolatos figyelemfelhívásnak is kulcsszerepe van.

Térségünkben elsősorban a kárpátaljai-máramarosi medvék mozgását vizsgáltuk a befogott példányokra szerelt műholdas nyomkövető nyakörvek segítségével. A projekt eredményeként kiváló térképek készültek a medvék által használt útvonalakról, amelyek védelme a jövőben elsőrendű Fotó: Fritz Pölkingfontosságú.

A 2000-es évek eleje óta támogatjuk a hazánkban kihalt hiúz visszatérését. Kiadványokkal, előadásokkal, TV- és rádióinterjúk segítségével mutatjuk be a faj tulajdonságait, szerepét a természetben. Jelenleg kameracsapdák kihelyezésével segítjük a farkasok mellett a hiúzok kutatását is. Az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve évek óta célunk egy hiúz befogása, amelyet rádiótelemetriás nyakörvvel ellátva információkat kaphatunk az egyed területhasználatáról, táplálkozásáról.

További részletek törekvéseinkről

Fotók Magyar Természet Napja 2016Terepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.Megünnepeltük a Magyar Természet Napját