Erdők a Föld körül

A világ országainak erdősültségéről, az erdőterület növekedéséről és fogyásáról olvashatunk ennél a pontnál. Megismerhetjük továbbá a világ nagy erdőtípusait, és a Magyarországon előforduló jellegzetes erdőket is áttekintjük.

pic

Erdősült és erdőben szegény országok

Az erdők területének aránya országonként jelentősen eltérő lehet. Ez alapvetően két okra, az éghajlati adottságokra és a tájtörténetre vezethető vissza. Összeállításunkban megismerhetjük a nagy földrajzi régiók erdőkben legszegényebb és leggazdagabb képviselőit.

A világ erdőtípusai

A világ erdőtípusai övezetesen helyezkednek el a Földön, földrészenként ismétlődve, de jelentős különbségekkel az élővilágukat tekintve. A következőkben bemutatjuk a különböző földrészek nagy erdőtípusait, természetesen csak a lehetőségeink szűkre szabott keretei között.

Magyarországi erdőtípusok

Magyarország erdei - a környező országoktól eltérően – döntően lombhullatók. A természetes erdők között találunk száraz erdőket (köztük az Európában különlegességnek számító erdőssztyeppeket), üde erdőket, és a folyókat, patakokat kísérő láp- és ligeterdőket. A természetes erdők mellett hazánkban nagy területet foglalnak el a különféle kultúrerdők, ültetvények is. A leírásokban elsősorban az erdőket alkotó fafajokról teszünk említést; de tudnunk kell, hogy minden erdőtípusnak jellegzetes (főként lágyszárú fajokból álló) aljnövényzete van, sőt az állatviláguk is sokszor erősen eltérő.

Védett fajok

A védett erdei növény és állatfajok megóvása szerencsére hosszú hagyományokra tekinthet vissz hazánkban. Az összes védett és fokozottan védett fajra vonatkozó információt a hivatásos természetvédelem honlapján lehet megtalálni.

Fotók Föld Órája 2017Terepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanPET Kupa 2017