Erdők

Mit támogatunk?

Folyamatos erdőborítás

A WWF támogatja az ún. folyamatos borítást biztosító erdőgazdálkodás (szálalás, szálaló üzemmód) elterjedését. Ennek lényege, hogy az erdőgazdálkodó egyenként, vagy kis csoportokban vágja ki a fát, ami nem sokban különbözik a természet okozta bolygatásoktól. Az így művelt erdők természetesebbek, jobb minőségű faanyagot adnak, és ellenállóbbak a különböző erdőkárokkal szemben, mint a hagyományos, vágásos erdők, ahol egyszerre egész hegyoldalakról vágják le az erdőt. A folyamatos erdőborítás védett területeken természetvédelmi, települések körül közjóléti szempontból kedvező.
Tudj meg többet!

Érintetlen erdők

A WWF támogatja, hogy a védett erdők egy részében egyáltalán ne legyen fakitermelés, hanem a természetes folyamatok alakítsák a tájat. Az érintetlen erdők (vadonok) nem csak természetvédelmi, de turisztikai szempontból is kiemelkedő értéket képviselnek. Vadonokat elsősorban a nemzeti parkok belső területein lehet kialakítani.
Tudj meg többet!

Helyreállított természetes erdők

A leromlott állapotú erdők megfelelő átalakításával a természetes erdők újra létrehozhatók. A WWF az ország több pontján vesz részt ilyen ún. élőhely-rehabilitációkban, amelyek legfontosabb eleme az idegenhonos fafajok eltávolítása és a tájra eredetileg jellemző őshonos fafajok ültetése. Főként az alföldi tájainkon van szükség az erdők helyreállítására.

Visszatérő nagyragadozók

A WWF támogatja a hazánkba visszatérő nagyragadozó fajokkal (hiúz, farkas, medve) kapcsolatos kutatásokat, valamint ismeretterjesztést. A nagyragadozók fontos szabályozó szerepet töltenek be az erdei életközösségek életében, amely nélkül a patás nagyvad fajok (szarvas, őz, vaddisznó) túlszaporodnak, és károkat okoznak.
Tudj meg többet ezekről a fajokról itt, itt és itt!

Milyen eszközöket használunk?

Ismeretterjesztés, környezeti nevelés

A WWF kiadványokkal, szakmai előadásokkal, terepi kirándulásokkal segíti az erdőkkel kapcsolatos ismeretek bővítését, a természetvédelmi és a gazdasági célok összehangolását.

Szakmapolitikai tevékenység

Részt veszünk számos döntéshozási folyamatban, többek között a 2009-es erdőtörvény vitájában is. Ha szükséges, kampányokat indítunk – mint 2011-ben a börzsönyi Csarna-völgy megmentéséért. Tagjai vagyunk többek között az Országos Erdő Tanácsnak, amely a kormány tanácsadó testülete.

Terepi projektek

Terepi projektjeink az ország több pontján segítenek az erdők helyreállításában, természeti értékeik megőrzésében.

Erdős projektjeink

Örökerdők a Budai-hegységben (2003 óta) – a folyamatos erdőborítást biztosító ún. szálaló erdőgazdálkodás mintaterülete, tanösvényekkel. A tanösvények Budapest területén, jól megközelíthető kirándulóhelyeken találhatók. A Budai hegyeket kezelő Pilisi Parkerdővel több, mint 10 éve működünk együtt az erdőgazdálkodás megújításával kapcsolatos szemléletformálásban.
Tudj meg többet a projektről.

Kárpáti erdeink élővilágának kutatása (2013-2016) - az Északi-középhelység erdeinek, madarainak, denevéreinek és rovarainak átfogó kutatása, egyetemek, nemzeti parkok és erdőgazdaságok közreműködésével.
A projekt honlapja.

Turjánvidék (2011-2016) – az Alföldön, mintegy 7300 hektáron elterülő, több mint száz éve használt lőtér változatos erdeinek, gyepterületeinek helyreállítása, értékeik megőrzése.
Tudj meg többet a projekt honlapján.

Élet az erdőkben (2014-2018) – hazánk uniós, Natura 2000 védelem alatt álló erdeiben az erdőgazdálkodás módszereinek, szemléletének megújítása, összehangolása - a természeti értékek jobb megóvása érdekében.

Erdei nagyragadozóink (2000-2004, majd 2006 óta) – a hiúzok, farkasok és medvék hazánk elüldözött vadjai, melyek az utóbbi években térnek vissza hozzánk. Támogatjuk a kutatásukat, ismeretterjesztést folytatunk, továbbá aktívan fellépünk az illegális vadászatukkal szemben.
Tudj meg többet a projektről.

Korábbi erdős projektjeink

Nagykőrösi pusztai tölgyesek (2006-2011) – az Alföld legnagyobb homoki tölgyesének megmentése, helyreállítása, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és Nagykőrös városával együttműködve.
Tudj meg többet a projektről!

Szabadság sziget (2009-2013) – az ártéri fűz-nyár ligeterdők helyreállítása egy dunai szigeten, Mohács közelében.
A projekt honlapja.

Miért hiszünk abban, amit teszünk?

Az erdő nem más, mint a növény és állatfajok, gombák, mikroorganizmusok együttműködésével, „összecsiszolódásával”, évmilliók alatt kialakult életközösség. Az erdő olyan szolgáltatásokat is biztosít nekünk, amelyek értéke szinte felbecsülhetetlen. Talajt hoz létre, javítja a környező táj klímáját és vízháztartását. Tisztítja a vizeket és a levegőt. Fával, vadhússal, vadgyümölcsökkel, gombával látja el a háztartásokat, és itt töltjük el szabadidőnk jelentős részét is. Az erdő mindannyiunk életéhez hozzátartozik.

Bár az erdők képesek regenerálódni, hosszú idő alatt az emberi tevékenységek könnyen károsíthatják. Már az első erdőtörvény is azért született meg 1791-ben, hogy megakadályozza az erdők túlhasznosítását, és biztosítsa a tartamos fahasználatot. (Ez utóbbi annyit jelent, hogy csak annyi fát lehet egy erdőből kitermelni adott időközönként, amennyi ezalatt meg tud termelődni.) Ma is érvényes ez a szemlélet. Az utóbbi évtizedekben ugyanakkor már nem csak a faanyagtermelés tartamossága elvárás.

Egyértelművé vált, hogy az egész életközösség természetes működését kell lehetővé tenni ahhoz, hogy az erdők egészségesek és ellenállók maradjanak. Sajnos a hagyományos erdőgazdálkodási módszerek mellett ez nem minden esetben biztosítható. Sem a vágásterületek, sem az egykorú állományok nem kedveznek a legtöbb erdei növény- és állatfaj fennmaradásának. Ezért szükséges, hogy új módszerekkel váltsuk fel a korábbi erdőgazdálkodást, és az erdők egy (kis) részén véglegesen szüntessük meg a fakitermelést. Fontos az idegenből származó növény- és állatfajok visszaszorítása, és az őshonosak visszatérésének segítése is.

Fotók Szegedi túraTetraPak kiállításWWF Föld Órája 2012