Hagyományok és a modern természetvédelem találkozása

A LIFEinFORESTS (Élet az Erdőben) LIFE projekt keretében erdész, természetvédő és környezeti nevelő szakemberek részvételével rendeztünk tanulmányutat az Őrségi Nemzeti Parkba. Olyan erdőkbe látogattunk, ahol a gazdálkodás helyett kizárólag természetvédelmi és kutatási célok érvényesülnek.

A két napos program során részletes betekintést kaptunk a nemzeti park saját kezelésű területein zajló munkába. Az őrségi a legfiatalabb Magyarország tíz nemzeti parkja közül, munkájuk során a szakemberek az Őrségben és a magyar-osztrák-szlovén hármashatárhoz közel fekvő, Magyarország legnyugatabbi táján, a Vendvidéken munkálkodnak természeti és kultúrtörténeti értékeink megőrzésén.

A régióban hagyományos kisparaszti gazdálkodás az elmúlt évszázadok során jelentős hatással volt a tájra. Olyan élőhelyek alakultak ki, melyek számos fokozottan védett növény és állatfajnak adnak otthont. Ilyenek például a korpafűfűlék, a körtikefélék, számos lepkefaj. És erdészeti szempontból kiemelkedő jelentőségű az itt alkalmazott erdőhasználati mód a kisparaszti szálalás.

A meglátogatott helyszíneken a résztvevők megvitathatták például a völgyalji ritkás sásos égerligetek, illetve a kisparaszti szálalóerdő megőrzésének lehetőségeit.

A terepi program azért volt különlegesen érdekes, mert nagyon ritka példa Magyarország erdeiben az, hogy erdőket rezervációs szemlélet szerint, a gazdálkodási funkció elhagyásával, kizárólag a természetvédelmi, kutatási és bemutatási célok szerint gazdálkodjanak. A nemzeti park kezelésében található 5000 hektár erdőterület lehetőséget ad arra, hogy 100 hektárnyi területen szálaló gazdálkodást folytassanak, illetve az itteni szakemberek olyan eljárások kidolgozásán fáradoznak, mely a hagyományos tájgazdálkodás során kialakult erdőképeket, és ezekben található ritka élőhelyek megőrzését tűzi ki célul. A hagyományos eljárások hatásait sokszor modern eljárások használatával helyettesítik.

Fotók Megünnepeltük a Magyar Természet NapjátTerepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanTengeri teknősök