Súlyos bírságot von maga után a Bialowieza pusztítása

megosztás:

November 21-én az Európai Unió Bírósága döntést hozott arról, hogy 100.000 euró napi bírságot szab ki Lengyelországra, ha annak kormánya továbbra is szembeszáll a fakitermelési tilalommal az EU által védett Bialowieza-erdőben.

Az Európai Unió Bírósága ismét nyomatékosította rendeletét, mely szerint azonnali fakitermelési tilalmat írt elő az erdőben mindaddig, amíg a végső döntést meg nem hozzák. Ez alól csak az út menti területeken biztonsági okokból kivágott fák jelenthetnek kivételt. Tekintve, hogy Európa egyik utolsó fennmaradt őserdejéről van szó, a WWF teljes mértékben támogatja a bírósági döntést.

Bizonyítékok támasztják alá ugyanis azt, hogy az országban tiltott fakitermelést folytatnak, például több mint száz éves holtfákat távolítottak el, valamint továbbra is folyik az illegális fakitermelés a Bialowieza-erdő körzetében.

Sabien Leemans, a WWF Európai Szakmapolitikai Irodájának biodiverzitásért felelős vezető munkatársa elmondta: „a mai bírósági döntés jelzésértékű lehet számos további faj  és természetvédelmi terület helyzetére nézve, amelyeket a kormányok azzal veszélyeztetnek, hogy elmaradnak az EU természetvédelmi irányelveitől. Itt az idő, hogy az Európai Bizottság keményebb álláspontot képviseljen a tagállamokkal szemben, jelezve, hogy bármilyen törvénysértésnek súlyos következményei lesznek. Ezzel biztosíthatják azt, hogy a kormányok a természeti területek hosszú távú védelmére összpontosítsanak.

Ilyen jellegű ideiglenes intézkedéseket az EU Bírósága nagyon ritkán, leginkább olyan esetekben alkalmaz, amikor például a folyamatban lévő, betiltandó tevékenységnek rövid időn belül súlyos és visszafordíthatatlan következményei lehetnek. A döntés emellett magába foglalja azt, amit az Európai Bizottság, az UNESCO és a WWF már korábban is kihangsúlyozott: a fakivágások növekvő száma, és nem a szúkárosítás jelenti a valódi veszélyt a Bialowieza-erdő élőhelyeire és állatvilágára, továbbá a fakitermelésnek azonnal véget kell vetni, mielőtt valóban visszafordíthatatlan károk keletkeznének.

 

 

 

Fotók Nagy Ugrás 14 településenTerepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.Föld Órája 2017

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!