Veszélyben a Kárpátok ősbükkösei

Az UNESCO Világörökség Bizottsága felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen azonnali lépéseket a Kárpátok ősbükköseinek megóvása érdekében. A WWF szintén sürgeti Szlovákiát a megfelelő intézkedések megtételére.

„A Kárpátok és Németország ősbükkösei” elnevezésű UNESCO Világörökségi helyszín szlovák részének kezelése ugyanis számos hiányosságot mutat, a fakitermelés és vadászat pedig a teljes világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékének fennmaradását – beleértve a Németországban és Ukrajnában található területeket is – veszélyezteti.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága Krakkóban tartott éves ülése során úgy határozott, hogy a szlovák kormánynak 2018. februárig be kell nyújtania egy, a terület kezelésének helyreállításáról szóló jelentést.

A kétszáz évesnél idősebb bükkfák, a szürke farkas, az európai bölény, a barna medve és a hiúz élőhelyeként a Kárpátok ősi bükkösei kiemelkedő természeti értéket képviselnek nemcsak Szlovákiában, hanem világviszonylatban is. A terület tíz éve képezi az UNESCO Világörökség részét, azonban a jelenlegi védelmi szint nem biztosítja megfelelően ezeknek az értékeknek a fennmaradását, a terület szlovák részén ugyanis jelentős veszélyt jelent a fakitermelés és a vadászat. Sürgős intézkedések hiányában számos ritka, védett faj tűnhet el a napjainkig fennmaradt őserdőkből, akár örökre.

A legfőbb probléma a természetvédelemről és erdőgazdálkodásról szóló nemzeti jogszabályok közötti inkoherencia, valamint az, hogy kormányzati oldalról nincs meg a kellő akarat a védett területek kezelésével kapcsolatos problémák megoldására. A WWF szerint a Környezetvédelmi Minisztérium szerepét meg kell erősíteni, hiszen a természetvédelmi célkitűzéseknek elsőbbséget kell élvezniük az UNESCO Világörökségi helyszíneken. Ahhoz, hogy a területet megőrizzük a jövő generációi számára, a kezelésnél és a fejlesztéseknél figyelembe kell venni az UNESCO vonatkozó iránymutatásait, ami magában foglalja a strukturáltabb kezelési tervet, a természeti területeken történő pénzügyi befektetéseket, továbbá a fenntartható turizmust.

"A kormánynak komolyan kell vennie az UNESCO Világörökség Bizottságának figyelmeztetését, és sürgős, konkrét intézkedéseket kell tennie az ősbükkösök védelme érdekében. A WWF nagyra értékeli a Környezetvédelmi Minisztérium közelmúltban bejelentett kezdeményezését, miszerint együttműködne a Földművelésügyi Minisztériummal a Nemzeti Erdészeti Megállapodás kidolgozása érdekében. A WWF úgy véli, hogy ennek középpontjában az emberi beavatkozástól mentes zónák kialakítása és a fenntarthatósági elveken alapuló, felelős erdőgazdálkodás kell, hogy álljon " – mondta Miroslava Plassmann, a WWF Duna-Kárpátok Program szlovákiai irodájának igazgatója.

A WWF egyúttal aggodalmát fejezi ki azon közép- és kelet-európai őserdők sorsa miatt, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik. A lengyel kormány például továbbra is támogatja a nagy kiterjedésű fakitermelést az ősi Białowieża-erdőben, a bolgár Pirin Nemzeti Parkot pedig káros ipari tevékenység és nagymértékű fakitermelés fenyegeti.

Fotók Magyar Természet Napja 2016Táblaavatás - Naplás-tó2015 Víz világnapja