Erdős problémák

Mit gondolunk, mint természetvédő civil szervezet, az erdeinkhez kapcsolódó fontos témákról? Lehet-e másképpen gazdálkodni? Védettek-e valójában a védett erdők? Van-e őserdő Európában? Mi az oka az erdőtüzeknek, és lehet-e bármit tenni az illegális fakitermelés ellen? Mióta élnek nálunk hiúzok? Erre, és néhány további kérdésere igyekszünk választ adni, elsősorban saját nézőpontunkból, de mindenekelőtt a tényekre alapozva.

Erdőgazdálkodás

Erdeink szinte teljes területén, mintegy kétmillió hektáron folyik erdőgazdálkodás, védett és nem védett területen egyaránt. Természetvédelmi szempontból az erdőkben a faanyagtermelés az egyik legjelentősebb emberi hatás, ezért nem mindegy, hogy milyen módszerekkel hajtják végre. A WWF Magyarország kiemelten támogatja az élővilág számára kedvezőbb, ún. folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodást, ismertebb nevén a szálalást.

Védett erdők

A magyarországi erdők 20%-a természetvédelmi oltalom alatt áll, ami világviszonylatban jó aránynak tekinthető. Sajnos ugyanakkor ezekben a sokszor igen ritka természeti értékeknek otthont adó állományokban (néhány általános korlátozást leszámítva) jellegében azonos gazdálkodást folytatunk, mint a gazdasági erdőkben. A WWF Magyarország úgy véli, minél előbb ki kell alakítani a megfelelő természetvédelmi kezelés átfogó koncepcióját.

Őserdők, erdőrezervátumok

Őserdők nem csak a trópusokon léteznek. Bármely égövön megtalálhatók, olyan tájakon, ahol még nem került sor rendszeres fakitermelésre. Az európai erdőterület 1%-a tekinthető őserdőnek. Kiterjedt őserdőfoltokkal csak Skandinávia északi részén találkozhatunk, de kisebbek előfordulnak Európa nagy hegységeiben is, különösen a Balkán-félsziget hegyeiben, és a Kárpátokban. Az őserdők néhány állománya erdőrezervátumként különleges védelemben részesül, területükön kutatások is folynak.

Erdőtelepítés

Az erdőknek a gazdasági célok mellett fontos természetvédelmi és közjóléti szerepet is be kell tölteniük. Nem mindegy ezért, hogy milyen fafajokból álló erdőket telepítünk országszerte. A WWF Magyarország támogatja az őshonos fafajokból álló, az adott tájra jellemző erdők területének növelését.

Őshonos és idegenhonos fafajok

Őshonos vagy idegenhonos? Mit is jelent ez a fogalom-pár? A természetvédők nem örülnek minden fafajnak, főként az idegenhonosak ellen vannak kifogásaik. Az őshonos fafajokat bárhová telepíthetjük, az idegenhonosakat sehová? A kérdést több szempont alapján tudjuk megválaszolni.

Vadkár

Magyarországon az erdőkben hatalmas vadbőséggel találkozhatunk. Ami a vadászoknak kedvező, az a természetnek terhet jelent. Miért okoz az őz, szarvas, vaddisznó az erdőben vadkárt?

Nagyragadozók

Az erdei élővilág fontos tagjai a ragadozók. A természet rendjében betöltött szerepüket nem szabad albecsülni; nélkülük az élő rendszerek nem működnek egészségesen. A mesék főszerepeiből is ismert nagyragadozók - a farkas, a medve, a hiúz - régen nagy tiszteletnek örvendtek. Sok rajongójuk van ma is, akik mindent megtesznek azért, hogy a természetben is láthassanak közülük egyet. Mások félnek a tőlük. Pedig jelenlétük a természetben járó emberre – amennyiben néhány egyszerű szabályt betart – szinte semmilyen kockázatot nem jelent.

Illegális fakitermelés

A fatolvajlás, illegális fakitermelés társadalmi szempontból rendkívül káros jelenség, aminek esetenként súlyos természetvédelmi hatása is lehet. A WWF Magyarország támogatja mindazon jogi és egyéb társadalmi eszközöket, amely segít visszaszorítani az illegális fakitermelés, fatolvajlás minden formáját.

Erdőtűz

Az erdőtüzek több mint 90%-át az emberi gondatlanság, esetleg a szándékos gyújtogatás okozza. Néhány egyszerű óvintézkedéssel pedig elejét vehetnénk az évi sok ezer hektár erdő leégésének.

Klímaváltozás és erdő

A klímaváltozás gyorsulásához a trópusi erdőirtások is nagymértékben hozzájárulnak. A változó klíma ugyanakkor visszahat az erdőkre; a világon mindenhol. A klíma forróbbá, szárazabbá válását rosszabbul tűrő fafajok bizonyos területeken visszaszorulhatnak, helyüket a kevésbé érzékeny fajok foglalhatják el. Megfelelő erdőgazdálkodási és természetvédelmi kezelési módszerekkel azonban a klímaváltozás hatásai csökkenthetők, erdeink érzékenyebb fafajai is megtarthatók.

Biomassza-felhasználás

A WWF Magyarország támogatja a biomasszának, mint megújuló energiaforrásnak a felhasználását. Nem mindegy azonban, hogy a biomassza előállítása, felhasználása okoz-e jelentős természeti és környezetvédelmi problémákat. Tekintsük végig azokat a szempontokat, amikor az erdőből kitermelt tűzifa felhasználása előnyös, és azokat, amikor nem.

Technikai sportok a természetben

A hagyományos természetjárás mellett manapság sokak körében népszerűek a szabadban űzött technikai sportok. Sajnos ezek a tevékenységek, ha nem megfelelő keretek között folytatják, sok kárt tesznek a természetben.

Fotók A természetvédelmi őrszolgálat mindennapjaiPanda tábor Nagykőrös 2011 augusztusFöld Órája 2015