Eurázsiai hiúz

Fotó: David LawsonA hiúz macskaféle nagyragadozó, amely elsősorban az európai erdők lakója. Testtömege eléri a 20-25 kg-ot, hossza kb. 1 méter. Mérete tehát egy vizsláéval vethető össze, ezért nem számít nagymacskának, de a természetben betöltött szerepe alapján a hiúz is igazi csúcsragadozó. A többi macskaféléhez képest farka igen rövid, fülein bojtok találhatók, arcát szakáll keretezi. Bundája foltos. Végtagjai hosszúak, ezek vannak segítségére amikor fára mászik, vagy a hóban vadászik. Rejtőzködő, magányos életmódja miatt ritkán kerül az ember szeme elé. Ennek ellenére, mint minden nagyragadozóra, a hiúzra is a kíméletlen vadászat várt évszázadokon át, ezért a múlt század elejére hazánkból teljesen kipusztult. Utolsó példányát a Pilisben ejtették el.

A hiúz emberre veszélytelen. Ugyan őzet, szarvasborjút is képes elejteni, de főként kisebb emlősökkel táplálkozik. Vadászterülete elérheti a 60-80 km2-t, ami azt jelenti, hogy néhány Fotó: David Lawsonpéldány is elég ahhoz, hogy egy egész tájegység élővilágának egészségéhez hozzájáruljon, ne szaporodjanak túl más vadfajok.

Az eurázsiai hiúz egykor egész Európa területén elterjedt volt, azonban a XX. század közepére Nyugat- és Közép-Európa nagy részéről a túlvadászat következményeként kipusztult. Európa több országában folynak hiúz visszatelepítési programok, köztük Németországban és Ausztriában. A szomszédos Horvátországban olyan kiemelt projekt a hiúz visszatelepítése, hogy a Risnjak Nemzeti Park a hiúz nevét viseli.

Hazánkban az Északi-középhegységben, főleg a Zemplénben és az Aggteleki karszton élnek hiúzok, de állandó, jelentős létszámú populációról nem beszélhetünk. Jelenleg 10-15 egyedre becsülik a létszámukat. A hiúzok folyamatosan helyet változtatnak, nagy élettérre van szükségük. Sajnos azonban hazánkban nem áll rendelkezésre számukra olyan nagy kiterjedésű, erdőgazdálkodástól mentes erdőterület, ahol nyugodtan nevelheti utódait. Számos példány pedig illegális kilövés áldozatává válik.

A WWF Magyarország Hiúzvédelmi Programja

A WWF Magyarország több mint tíz éve foglalkozik a hazánkba visszatérő nagyragadozók helyzetével. Elsősorban kommunikációval (kiadványok, előadások, média megjelenések) igyekszik fellépni a védelmükben, illetve terepi eszközök beszerzésével segíti a terepen dolgozó nemzeti parki szakértők adatgyűjtő munkáját.

A WWF 2012-ben partnerségi megállapodást kötött az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal, amelynek munkatársai évek óta figyelemmel kísérik a hiúz hazai jelenlétét. Fotó: Jesus CoboElsődleges célunk olyan a jelenleginél hatékonyabb nyomkövető rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy egész évben megfigyeljük az állományt, és ezáltal pontosabb képet kapjunk arról, hol és mikor tűnnek fel hazánk erdeiben az eurázsiai hiúzok. 2013-ban és 2014-ben fényképfelvételek készültek a Zempléni egységben élő hiúzról. Rádiótelemetriás műholdas nyakörv beszerzésével előkészítettük egy egyed nyomon követését. Az így szerezhető információk – milyen útvonalakon közlekednek az egyedek, hol pihennek napközben stb. – elengedhetetlenek a faj védelmét segítő kezelési tervek kidolgozásához.

A WWF Magyarország Erdőprogramja

A WWF Magyarország erdőprogramja egy sor tevékenységet felölel. Terepi programjaink többsége olyan különleges erdőterületek helyreállítását célozza, amelyekből már csak kevés van az országban. Ilyen jelenleg a Turjánvidék rehabilitációja, amelynek során a régi alföldi Fotó: Hartmut Jungiustáj éled újjá Dabas közelében. Kisebb erdőtelepítő programjaink szintén a védett erdők területének növelését célozzák.

Fontosnak tartjuk az olyan természet-közeli erdőgazdálkodás (szálalás) támogatását, amelynek során nem keletkeznek tarra vágott hegyoldalak, mivel a gazdálkodó egyenként, vagy kis csoportokban termeli ki a fát. Állami és magán erdőgazdaságokkal egyaránt együttműködünk a jó példák bemutatása során. A Budai hegyvidéken több tanösvényünk mutatja be a szálalás módszerét, természetvédelmi előnyeit.

Kiállunk az erdőgazdálkodástól mentes erdőterületek (vadonok) kialakítása mellett is, amelyeket elsősorban a nemzeti parkjainkban lenne szükséges kialakítani. Itt a természetvédelem mellett csak a gyalogos turizmusnak lenne létjogosultsága. Ezek a területek jelentenének menedéket a nagyragadozók, így a hiúz számára is.

Te mit tehetsz?

Támogasd Te is a WWF Magyarország Hiúzvédelmi Programját egy hiúz jelképes örökefogadásával! A részletekért kattints ide.

Fotók A természetvédelmi őrszolgálat mindennapjaiMission ImPanda vetélkedő a Föld Napján2015 Víz világnapja

Tovább a honlapra