Egyre hangosabb a tigrisüvöltés

Fotó: Martin HarveyÚj-Delhi: A héten hozták nyilvánosságra a már nagyon várt 2014-15. évi tigris létszámjelentést, amely jelentős növekedést mutatott India tigris populációjában. Az elmúlt évtizedben a számok egyértelmű növekedést mutatnak: a 2006-os 1411-ről 2010-re 1706-ra, míg 2014-re 2226 egyedre gyarapodott a tigrisek száma.

Ez nagymértékben köszönhető a tigrisrezervátumokban és más, tigrisek lakta védett területeken tapasztalható átgondoltabb irányításnak és fokozottabb védelemnek.  Jelenleg a számlálás módszere is sokkal szigorúbb, emellett kiterjed a tigrisrezervátumokon kívüli területekre is. A számlálásban mindeddig példa nélküli részvételt mutatott az indiai Nemzeti Tigrisvédelmi Hatóság, az Állami Erdészeti Hivatal, a Vadvédelmi Intézet és olyan természetvédelmi szervezetek, mint a WWF India, CWS, ATREE, Aaranyak, WRCS és a WCT.

Fotó: Martin HarveyA 2014-es tigris számlálás India 18 államára, és több mint 300.000 négyzetkilométernyi területére terjedt ki. Eddig 1540 egyed került azonosításra a 9735 rejtett kamerafelvételnek köszönhetően India különböző, tigrisek lakta területeiről. A széleskörű felmérés és a becsült tigris létszám közel 70%-ának azonosítását lehetővé tevő kamerafelvételek eredményeként a jelenlegi számok a valaha mért legpontosabb adatok.

A „Tigrisek helyzete Indiában 2014” címet viselő jelentés, - melyet az indiai kormány Nemzeti Tigrisvédelmi Hatósága és Prakash Javadekar környezetvédelmi, erdészeti és klímaváltozási miniszter adott közre – rávilágít a tigrisek számának növekedésére, és kiemeli, hogy az indiai tigrisek jövője a szaporodóképes tigris állomány legfőbb, érintetlen élőhelyeinek megőrzésén, az élőhelyeik közötti összeköttetés biztosításán, illetve a tigrisek és zsákmányállataik orvvadászoktól való megóvásán múlik.

A sajtótájékoztatón Prakash Javadekar elmondta: „akkor, amikor a világ tigrispopulációja veszélyben van, örvendetes hír, hogy Indiában a növekszik az egyedszám. Egy évtizede még korántsem volt ez így. Büszke vagyok arra, hogy fel tudtunk nőni a feladathoz, és sikerült megfordítanunk a folyamatot.”

Ravi Singh, a WWF India főtitkára hozzátette: „az eredmények megerősítették, hogy a világ tigris populációjának több mint fele Indiában él. A naprakész, pontos létszámadatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben is hatékony lépéseket tegyünk a siker érdekében. Fotó: Roger HooperMindez bizonyítja, mennyire fontos, hogy a politikai szándék, a komoly tudományos és az elhivatott terepi munka közösen nyilvánuljon meg.”

A WWF India 30 helyszínt mért fel több mint 280.000 munkaóra és 650 rejtett kamerás felvétel felhasználásával, melynek során 450 tigrist azonosítottak.

Két másik fontos jelentés is napvilágot látott a napokban, melyek egyike hat tigris rezervátum gazdasági értékelését tartalmazza. A másik az indiai tigrisek hosszú távú fennmaradása szempontjából kiemelkedő fontosságú ökológiai folyosók fenntartására hívja fel a figyelmet, amelyek biztosítják az egyes tigris populációk közötti kapcsolat fennmaradását.

(forrás: panda.org)

Fotók PET Kupa 2017Madárbarát munkahelyNagy Ugrás 2017 - Herend