Mexikó hosszabbított, de ez nem elég a vaquita védelméhez

A világ legveszélyeztetettebb tengeri emlőse, a kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita, továbbra is a kihalás szélén áll. Bár a mexikói kormány május 31-én meghosszabbította azt az ideiglenes intézkedését, amely során betiltotta az ún. kopoltyúhálók használatát a Kaliforniai-öbölben, a WWF állítása szerint mindez nem elég arra, hogy megóvják a delfinfajt és élőhelyét.

A „tenger pandájának” is nevezett kaliforniai disznódelfinből mára csupán körülbelül 30 példány maradt. A faj számára az utóbbi évtizedekben a legnagyobb fenyegetést az illegális kopoltyúhálós halászat jelentette.

A WWF hangsúlyozta, hogy a vaquita megmentése csakis akkor lehetséges, ha a mexikói kormány haladéktalanul és állandó jelleggel betiltja a  rögzített, speciális hálók használatát, ezzel egyidejűleg pedig átfogó stratégiát készít arra vonatkozóan, hogy a halászokat milyen alternatív felszerelésekkel tudják ellátni. Ezen kívül el kell távolítani minden „elszabadult” hálódarabot, és a helyi közösségeket is be kell vonni a delfinfaj élőhelyének megóvása érdekében. A WWF szerint a mexikói kormány a faj és élőhelyének megmentéséért tett eddigi erőfeszítései kevésnek bizonyultak, sőt, a helyi halászok többsége illegálisan folytatja a kopoltyúhálós halászatot, mivel nem rendelkezik más alternatív, fenntartható halászati eszközökkel. 2015 és 2016 között a vaquita-populáció csaknem fele esett áldozatául ennek a halászati gyakorlatnak.

„A kaliforniai disznódelfin egyedszáma drasztikusan csökkent az utóbbi két évben, melynek oka a kopoltyúháló betiltására vonatkozó intézkedések érvényesítésének hiánya.  Hiába hosszabbítja meg a mexikói kormány az átmeneti tiltást, ez önmagában kevés lesz ahhoz, hogy megvédje a vaquitát és élőhelyét. Enrique Peña Nieto, a mexikói elnök korábban elkötelezettségét fejezte ki a faj megmentése érdekében. Szükségesnek tartjuk, hogy a megfelelő lépéseket is mielőbb megtegye ígéretéhez híven, vagyis állandó jelleggel tiltsa be ezt a halászati gyakorlatot” – nyilatkozta Jorge Rickards, a WWF mexikói irodájának igazgatója. „A vaquitának nincs több ideje, most kell cselekedni. Ha a mexikói kormány nem képes megtenni a szükséges lépéseket, a helyi közösségekkel együttműködve, még idén elpusztulhat az utolsó delfin” – tette hozzá.

A WWF néhány hete kiadott jelentésében részletesen foglalkozunk azzal, hogy pontosan milyen lépésekre van szükség a faj megóvása érdekében.

Megkülönböztető jegyei miatt a „tenger pandájának” is hívott disznódelfin ún. „járulékos fogásnak” számít: populációjának csökkenését az okozza, hogy egy, a területen élő másik – szintén kritikusan veszélyeztetett – fajt, a totoaba halat halásszák, a disznódelfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, ezért – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet. Kereskedelmi útvonala Mexikótól az Egyesült Államokon át egészen Kínáig húzódik. A WWF ezért sürgeti az Egyesült Államokat és Kínát, hogy működjenek együtt Mexikóval a totoaba halból készült termékek illegális kereskedelmének megfékezéséért.

„A mexikói, az amerikai, és a kínai kormány együttes, összehangolt cselekvésére van szükség, hogy a totoaba halból készült termékek kereskedelmét megszüntessék. E nélkül a még életben lévő vaquiták, és különleges élőhelyük veszélyben van” – nyilatkozta Margaret Kinnaird, a WWF Fajvédelmi programjának vezetője.

A biológiai szempontból a világ egyik legkülönlegesebb tengeri térségét, a Kaliforniai-öblöt 2005 óta az UNESCOvilágörökségként jegyzi. Hosszú távú védelme nélkülözhetetlen a tengeri élőlények megóvása és az elsősporban helyi halászatra támaszkodó helyi gazdaság érdekében is.

A WWF szerint az UNESCO már korábban felhívta arra a figyelmet, hogy a kaliforniai disznódelfin a kihalás szélére sodródott, így a világörökségként is jegyzett térség felkerülhet a veszélyeztetett világörökségek listájára.

Fotók Madárbarát munkahelyWWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.TetraPak kiállítás