Fenntartható területkezelés Tiszatarjánban

A WWF Magyarország 2007 óta dolgozik együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnal. A fenntartható ártéri tájhasználaton alapuló modell segítségével a település olyan komplex megoldáson dolgozik, amely az intenzív mezőgazdaság, az éghajlatváltozás és a betelepült özönnövények hatására leromlott értékes természeti területeket a súlyos helyi társadalmi problémákkal összekapcsolva kezeli.

Az együttműködés eredményeképpen Tiszatarján évente 90 tonna CO2 kibocsátását és 55,000 m3 földgáz használatát váltja ki azzal, hogy a közmunka program keretein belül mintegy 400 tonna gyalogakáctól tisztított meg 90 hektárnyi árteret.

A megtisztított ártéri területek természetes állapotát legeltetéssel tartják karban az őshonos vízibivaly segítségével, ami lelegeli, letapossa az invazív cserjék friss hajtásait, így megakadályozza további elterjedésüket. A terület élővilágát tovább gazdagítják a hódok és a nemrégiben visszaköltözött feketególyák is. A bivalyok költöztetése mellett hódnyomok felismerésével és madár-odúk kihelyezésével vonták be a helyi közösségek legifjabb generációit az hullámtéri rehabilitációs programba.

A Toyota Nemzetközi Alapjának elnyerése mellett, a projekt a múlt héten, településfejlesztés kategóriában nyerte el a IV. Greennovációs Nagydíjat.

További részletek a projektről

Fotók Terepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanPET Kupa 2017Palánták Program