Gyalogtúra a Duna Napon

Márkus AndrásEurópa ütőerét, a Dunát ünnepeljük minden évben, június 29-én, a Nemzetközi Duna Napon. Weboldalunk olvasóit ez alkalomból rövid gyalogtúrára hívtuk Esztergomba, hogy tartsanak velünk a Búbánat-völgybe az árnyas, fövenyes Duna parton. Igazgatónk, Márkus Ferenc megmutatta folyónk szépségeit, hogy mi mehet veszendőbe, ha a Dunát végleg hajózó csatornává alakítanák.

Budapestről, Oroszlányból, Győrből és Esztergomból érkeztek az érdeklődők, 14 évestől kezdve 64 évesig. A 18 fős kis csapat már rögtön az út elején, a vár és bazilika körül vörös vércséket és sarlósfecskéket figyelhetett meg.

Márkus AndrásPáratlan látvány a szlovák oldalon a csodaszép sziklás hegy, a Burda, amely hatalmas mészkőpárkányokkal emelkedik a folyó fölé. Fekete István Hu című könyvének uhu párja is talán itt költött, a nagy folyó felett. „A hegy lába mélyen lenyúlt a folyó alá, és dereka, a hatvan méter magas, meredek fal, úgy ugrott ki a víz mellől, mint egy rettentő palatábla, amelyet felhőkkel törölt le időnként egy láthatatlan óriás, akit általában Időnek neveznek."

A túrázó csapat tövisszúró gébics családot, fürdőzés után faágon szárítkozó csicsörkéket, sárgarigót, őszapót, szürke gémeket és sok más madarat figyelt meg a 14 km megtétele során. Láttak szarvasbogarat, kalló cserebogarat, kardospillét. Márkus Ferenc elmesélte, mit jelent az a kifejezés hogy invazív faj, sőt meg is vizsgáltak két ilyen növényt, a gyalog akácot és a zöld juhart, amelyek kiszorítják az őshonos növényeket élőhelyükről. A fűz-nyár és a tölgy-kőris-szil ligeterdőkben járva képet kaphattak arról, milyen lehetett egykor a Duna menti ártéri világ.

Márkus AndrásA 20 115 lépés után jól esett a Duna Múzeum igazgatójának, Kaján Imrének a főztje, a zöldbabos-csipetkés gulyásleves. Az 1965-ös árvíz idején ez volt az erősítő koszt a védekezőknek, most pedig a túrázóknak.

Mindenkinek ajánljuk, hogy tegyen egy sétát a Duna parton Esztergomból kifelé a Búbánat-völgyig, és élvezze a betonmentes, természetes fövenyes, kavicsos partot és a hűs ártéri ligeterdőt!

Fotók Nagy Ugrás 14 településenTáblaavatás - Naplás-tóNagy Ugrás 2017 - Herend